Patrimoni

Fires i Festes de la Santa Creu

La gran lluminària de les festes

L’Ajuntament de Figueres dona al Museu de l’Electricitat de la Fundació Endesa una important col·lecció de lluminàries de mitjans del segle passat

El museu conté algunes peces que són úniques fins i tot a Europa

El carrer Sant Josep de Figueres queda com apartat. Sembla un carrer secundari, en principi; un d’aquests molts carrers que tenen totes les ciutats, com Figueres. Una ciutat que aquests dies es mou amb la lluminària, com a guia, que són les Fires i Festes de la Santa Creu que proposen una agenda farcida d’activitats –només ahir, hi havia 34 propostes, com ara la plantada de gegants que es va fer a la tarda.

El carrer Sant Josep té, però, una particularitat rellevant: hi ha el Museu de l’Electricitat de la Fundació Endesa. Un museu que presenta una col·lecció de més de 500 peces relacionades amb l’arribada de l’electricitat a la ciutat i a la comarca, el 1897, amb els primers aparells de la Hidroelèctrica de l’Empordà, la històrica companyia que va donar servei elèctric a la comarca, coneguda popularment com La Hidro.

L’alcaldessa, Marta Felip, va fer l’acte protocol·lari de la donació de lluminàries municipals per al fons del museu. L’Ajuntament, a través de l’empresa concessionària de l’enllumenat públic Ecoserveis-Fisersa, va recuperar aquesta col·lecció de lluminàries dels seus magatzems municipals. Hi ha elements dels anys quaranta i cinquanta, ja desapareguts, amb braços de fosa de tall vuitcentista, d’altres que són làmpades d’incandescència, mentre que d’altres presenten un disseny dels anys setanta (procedents del carrer Peralada). També hi ha projectors orientats amb reflector de mirall de vidre dels anys cinquanta de la plaça de l’Ajuntament i de la Rambla, un braç vuitcentista amb lluminària oberta tipus pescador 8 també dels anys quaranta i cinquanta i, fins i tot, braços amb l’escut de Figueres pintat a mà, que venen de l’antiga instal·lació de llums de gas del centre urbà, i d’altres recuperats dels Caputxins, als anys noranta. A més, també s’han recuperat dos quadres de comandament, fets de pissarra. La directora general d’Endesa Catalunya, Isabel Buesa, va destacar la importància del treball que es fa des del museu i va agrair la col·laboració de l’Ajuntament.

El Museu de l’Electricitat de Figueres pot passar desapercebut, com el carrer Sant Josep, però proposa un recorregut per la història de l’electrificació d’una ciutat que paga la pena de resseguir; d’entretenir-se mirant uns aparells que semblen, ara mateix, extrets dels decorats d’una pel·lícula de ciència ficció dels anys quaranta o cinquanta del segle passat, però que van ser clau per portar benestar a moltes llars i, en el cas de Figueres, contribuir decisivament al seu creixement econòmic i, també, social. Figueres té moltes coses a celebrar aquestes festes, entre què també aquest museu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona