Patrimoni

Roses esdevé seu de dues càtedres universitàries

L’Ajuntament i la UdG presenten les càtedres d’arqueologia i patrimoni arqueològic, i oceans i salut humana

El mar i els vestigis arqueològics, dos dels aparadors del patrimoni i el turisme rosincs, són els dos puntals que fan que el municipi de Roses esdevingui avui una vila universitària. L’Ajuntament i la Universitat de Girona van presentar les dues càtedres que estrenen seu al municipi. La càtedra oceans i salut humana centrarà la seva atenció en les relacions entre els ecosistemes marins i la salut de les persones. Serà dirigida pel biòleg marí i professor de la UdG Josep Lloret, i patrocinada, entre altres organismes, per Gremi de Peixaters i la Confraria de Pescadors de Roses. Investigarà en tres grans àmbits, els aliments procedents del mar, le generació de medicaments a partir de l’àmbit marí, i la influència de les activitats marítimes (incloses activitats de lleure i turístiques), sobre el benestar de les persones.

La càtedra Roses d’arqueologia i patrimoni arqueològic, amb seu a la ciutadella, serà dirigida per l’arqueòleg i professor de la UdG Josep Burch. S’hi potenciarà la transferència de coneixement en l’àmbit de l’arqueologia com a mitjà per millorar la conservació, la gestió i la promoció del patrimoni arqueològic. La concreció d’aquesta càtedra comença avui mateix, dies 10 i 11 de maig, amb el I Seminari Internacional d’Arqueologia Medieval i Moderna (SIAMM), que tindrà periodicitat anual.

Per una banda l’Ajuntament de Roses promou la investigació i els estudis universitaris en àmbits i disciplines amb una forta vinculació amb el municipi; per l’altra, la UdG s’estén al territori i apropa el coneixement a la ciutadania. “Les càtedres són una eina d’imbricació amb el territori, per la recerca del coneixement i la divulgació d’aquest coneixement”, diu el rector de la UdG, Joaquim Salvi.

Per l’alcaldessa, Montse Mindan, Roses es posiciona com a seu d’estudis. “Fa anys que fem esforços per posar al dia el nostre patrimoni; aquestes càtedres ens ajudaran a tenir un reconeixement internacional, i a tenir més recursos per seguir treballant-hi”, afegeix l’alcaldessa.

Una col·laboració ‘win-win’, segons Joaquim Nadal

Com a catedràtic d’història contemporània de la UdG, Joaquim Nadal va pronunciar una conferència inaugural de l’acte d’ahir, titulada Universitat, càtedres i món local. S’hi va referir als “falsos dilemes”, entre gestió i política, entre pedra i serveis. “Les voreres, l’enllumenat, són una condició necessària però no suficient. No n’hi ha prou amb l’aliment del cos –d’una ciutat–, és imprescindible l’aliment de l’ànima.” El cercle virtuós del win-win (guanyar sí o sí) són, segons ell, unes ciutats amb gestió eficient, infraestructures, i la integració del patrimoni, de la cultura, i del coneixement. “Les càtedres que avui presentem són una aventura compartida de la UdG i l’Ajuntament, “una opció per guanyar sí o sí, hi guanyem tots”, assegura Nadal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen