Patrimoni

Roses esdevé seu de dues càtedres universitàries

L’Ajuntament i la UdG presenten les càtedres d’arqueologia i patrimoni arqueològic, i oceans i salut humana

El mar i els vestigis arqueològics, dos dels aparadors del patrimoni i el turisme rosincs, són els dos puntals que fan que el municipi de Roses esdevingui avui una vila universitària. L’Ajuntament i la Universitat de Girona van presentar les dues càtedres que estrenen seu al municipi. La càtedra oceans i salut humana centrarà la seva atenció en les relacions entre els ecosistemes marins i la salut de les persones. Serà dirigida pel biòleg marí i professor de la UdG Josep Lloret, i patrocinada, entre altres organismes, per Gremi de Peixaters i la Confraria de Pescadors de Roses. Investigarà en tres grans àmbits, els aliments procedents del mar, le generació de medicaments a partir de l’àmbit marí, i la influència de les activitats marítimes (incloses activitats de lleure i turístiques), sobre el benestar de les persones.

La càtedra Roses d’arqueologia i patrimoni arqueològic, amb seu a la ciutadella, serà dirigida per l’arqueòleg i professor de la UdG Josep Burch. S’hi potenciarà la transferència de coneixement en l’àmbit de l’arqueologia com a mitjà per millorar la conservació, la gestió i la promoció del patrimoni arqueològic. La concreció d’aquesta càtedra comença avui mateix, dies 10 i 11 de maig, amb el I Seminari Internacional d’Arqueologia Medieval i Moderna (SIAMM), que tindrà periodicitat anual.

Per una banda l’Ajuntament de Roses promou la investigació i els estudis universitaris en àmbits i disciplines amb una forta vinculació amb el municipi; per l’altra, la UdG s’estén al territori i apropa el coneixement a la ciutadania. “Les càtedres són una eina d’imbricació amb el territori, per la recerca del coneixement i la divulgació d’aquest coneixement”, diu el rector de la UdG, Joaquim Salvi.

Per l’alcaldessa, Montse Mindan, Roses es posiciona com a seu d’estudis. “Fa anys que fem esforços per posar al dia el nostre patrimoni; aquestes càtedres ens ajudaran a tenir un reconeixement internacional, i a tenir més recursos per seguir treballant-hi”, afegeix l’alcaldessa.

Una col·laboració ‘win-win’, segons Joaquim Nadal

Com a catedràtic d’història contemporània de la UdG, Joaquim Nadal va pronunciar una conferència inaugural de l’acte d’ahir, titulada Universitat, càtedres i món local. S’hi va referir als “falsos dilemes”, entre gestió i política, entre pedra i serveis. “Les voreres, l’enllumenat, són una condició necessària però no suficient. No n’hi ha prou amb l’aliment del cos –d’una ciutat–, és imprescindible l’aliment de l’ànima.” El cercle virtuós del win-win (guanyar sí o sí) són, segons ell, unes ciutats amb gestió eficient, infraestructures, i la integració del patrimoni, de la cultura, i del coneixement. “Les càtedres que avui presentem són una aventura compartida de la UdG i l’Ajuntament, “una opció per guanyar sí o sí, hi guanyem tots”, assegura Nadal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE