Patrimoni

LLUÍS MAS, FRANCESC ROGÉS I ENCARNACIÓ SOLER

MEMBRES DE L’ASSOCIACIÓ CULTURAL LLIBRE VIU DE MATARÓ

“N’hi ha que amb molta pena han de desfer-se de la biblioteca de l’avi”

Fa dotze anys que van impulsar un espai d’intercanvi i reciclatge de llibres que miren de recuperar o enviar a escoles de l’estranger

Què en feu, dels llibres que us donen?
[LL.M.] No en fem negoci i mirem d’adreçar-los a llocs d’utilitat pública. Això dona confiança als qui els porten convençuts i amb molta pena de desfer-se de la biblioteca de l’avi. Ni que sortís un exemplar únic no el vendríem i anirà a parar allà on toqui.
A la gent li sap greu desfer-se d’aquestes biblioteques?
[F.R.] No volen que es perdi una herència sentimental i per això pregunten com es respectarà. Argumenten que no en farien res o que tenen poc espai, però més enllà de la manca de vocació lectora n’hi ha una de vivencial, del que et fa identitari. Això és el que volem fer valdre, perquè hi hagi una rotació de la memòria històrica en mans públiques.
Llibre Viu, però, neix com a punt d’intercanvi.
[F.R.] Sí, aquest era el projecte quan vam obrir, el 2006, en un barri com Rocafonda, pensant en un punt de lectura per difondre la cultura. S’ha fidelitzat, però, un usuari que ve d’arreu per garantir aquesta selecció i rotació. És més que un espai d’intercanvi, perquè ara es pot destinar a espais públics.
On deriveu els llibres?
[E.S.] Al Pavelló de la República hi portem els llibres d’història contemporània, i també al Museu Memorial de l’Exili que hi ha a la Jonquera. Una aportació interessant és la dels Quixots que enviem al centre d’El Toboso, assegurant-nos abans que els tingui la Biblioteca de Catalunya, on hi ha la col·lecció de Quixots més important.
Us heu trobat alguna sorpresa remenant llibres?
[E.S.] Sí, quedes sorprès dels llibres antics i l’especificitat dels llibres que arriben. La sort per a la gent que fa tesines o investigació és que hi pots trobar llibres descatalogats sobre una temàtica especialitzada i te’ls pots endur.
La tecnologia sentenciarà el llibre?
[LL.M.] Per a un nivell d’informació va bé internet i s’ha notat pel munt d’enciclopèdies que ens arriben per estrenar. Les que estan en castellà i no estan desfasades, les enviem al Paraguai.
Com es va iniciar aquesta col·laboració?
[LL.M.] Va ser arran del contacte amb sor Lucía Caram. En els últims deu anys hi hem enviat més de 400.000 llibres per a dues fundacions que els reparteixen entre escoles i biblioteques públiques de petites poblacions. Ara tenim un enviament a punt.
El local us queda petit, amb aquestes piles de caixes.
[F.R.] Esperem que el contenidor surti aviat, perquè ara sí que ens quedem sense espai. L’Ajuntament, que ens cedeix el local, ja està al corrent de la urgència de més espai, però sembla que hi ha altres prioritats. [LL.M.] Vam començar amb un volum de 30.000 llibres d’intercanvi, però cada setmana n’entren entre 2.000 i 3.000 que s’han de triar per seleccionar els que estan en mal estat o les enciclopèdies obsoletes. Cada quinze dies enviem una tona de paper a reciclar, que representa un 40% del que ens entra.
Alguna troballa interessant?
[E.S.] L’altre dia ens va arribar un llibre del 1830 i entre les pàgines trobes recordatoris de primera comunió o estampes de funerals dels anys trenta o quaranta. Ho guardem i enviem a Barcelona, perquè és una documentació menor però molt interessant. [LL.M.] Enmig d’una donació ens van sortir dos clixés de fotografia de vidre. Un era d’una excursió a Burriac i l’altre va resultar que era l’original de l’estendard de Ripoll dissenyat per Puig i Cadafalch abans que es cremés l’original.
Sou lectors apassionats, la gent de Llibre Viu?
[LL.M.] Ens agrada la lectura, però també se’ns desperta un instint i aprenem mirant els exemplars. Quan entren una pila de llibres, segons qui els porta ja pots saber què trobaràs. Som uns 200 socis fent una aportació a l’associació, però som una dotzena que ens trobem per mirar cada setmana el que ens arriba.
Entren, els veïns del barri? Està inventariat tot el que teniu?
[F.R.] La canalla sí, però els adults poc. La idea paternalista era donar servei a un barri amb mancances i molta immigració. Però no tenim espai per a la lectura, quan venen els canalitzem cap a la biblioteca. [LL.M.] Hi ha una part que es pot buscar per les taules. Una part la tenim al web i es pot reservar. La manca d’espai fa que no es pugui informatitzar tot. N’hi ha que buscant un llibre n’han trobat un altre.
Heu creat escola i ha sorgit Llibre Actiu.
[F.R.] Va néixer a partir d’usuaris d’aquí i adaptant la funció terapèutica amb persones amb trastorns mentals. Ells mateixos amb els monitors van venir a carregar llibres i els vam donar un cop de mà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia