cultura

etcètera

núria puyuelo

‘Adeu’, sense accent

Els comiats mai han estat el meu fort. Per això no puc evitar que se’m faci un nus a l’estómac quan començo a escriure l’article d’avui, l’últim Etcètera. Els comiats sempre van acompanyats de records. Com ara que vaig començar a escriure en aquest gran suplement el setembre del 2012. Aleshores escrivia la columna a les pàgines de cultura del diari i al suplement buscaven algú que escrivís sobre llengua, un espai que havia quedat orfe després de la mort del lingüista Joan Solà.

Durant aquests anys, hem repassat junts (perquè sense vosaltres, lectors, aquests ratlles no tindrien cap sentit) un munt de temes. Hem parlat de neologismes: hem vist com la paraula blog s’imposava a bloc; que les protestes esdevenien cassolades, en detriment del mot casserolada; que els twitts es normalitzaven com a piulada o tuit; que els trending topic eren el tema del moment.

També ens n’hem fet un tip de parlar de barbarismes. A l’hivern, vam aprendre que la neu no qualla, sinó que pren o agafa, i que no caguem el tió, sinó que el fem cagar.

També hem il·lustrat aquestes pàgines amb diversos refranys. Vam descobrir quins eren els refranys més populars en català –“Qui no vulgui pols que no vagi a l’era”, “Al maig, cada dia un raig” i “No diguis blat fins que no el tinguis al sac i ben lligat”– i vam recuperar el refranyer popular per reivindicar tradicions o canviar d’estació (“Per Tots Sants, abrics i guants”, “Una flor no fa estiu, ni dues primavera”).

Però la gran novetat d’aquests anys, des del punt de vista lingüístic, ha estat la reforma normativa que va dur a terme l’IEC a finals del 2016. La gramàtica incloïa diverses novetats, com el fet de no categoritzar la llengua en correcta i incorrecta, sinó d’una manera inflexible a través de la descripció. Però el que va aixecar més rebombori, sens dubte, va ser la supressió de la majoria dels diacrítics. D’entre les paraules que van perdre l’accent, hi ha adeu, un adeu que ara desitjo que sigui un fins aviat. A reveure, lectors, continuarem aprenent i gaudint de la llengua!

Sabíeu que...
Adeu i adeu-siau no van accentuades perquè els derivats de les paraules amb diacrític no mantenen l’accent.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA