Patrimoni

Impuls universitari al patrimoni transfronterer

El País d’Art i d’Història Transfronterer incorpora l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural i la Universitat de Perpinyà en un projecte europeu

El País d’Art i d’Història Transfronterer de les Valls Catalanes del Tec i del Ter s’ampliarà fins a 44 municipis a banda i banda de la frontera, i incorporarà l’assessorament d’un comitè científic constituït per dos pols de recerca: l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural per la part gironina, i la Universitat de Perpinyà des de la Catalunya del Nord. Aquesta col·laboració s’emmarca en un projecte europeu dotat amb 4 milions d’euros (amb el programa Poctefa i els fons Feder), per a projectes als pobles que en formen part. Entre les realitzacions previstes hi ha centres d’interpretació sobre el patrimoni militar (a Camprodon, el Pertús o Prats de Molló) o el patrimoni religiós (a Sant Joan de les Abadesses i Arles de Tec), destinats a potenciar un turisme de qualitat.

El primer pas d’aquesta col·laboració es va fer ahir a Girona amb la signatura d’un conveni a tres bandes entre els representants dels tres ens: Joaquim Nadal, director de l’Icrpc; Martin Galinier, vicepresident de la Universitat de Perpinyà, i Ramon Roqué, president del País d’Art i d’Història de les Valls Catalanes. Els centres de recerca de Girona i Perpinyà aportaran els seus recursos (investigadors, estudiants, formacions universitàries), per a investigar i divulgar el patrimoni arquitectònic i cultural d’un territori a cada banda de la frontera però que formava part d’una mateixa unitat fins al Tractat dels Pirineus del 1659.

Ampliació de trenta-un a quaranta-quatre municipis

El País d’Art i d’Història Transfronterer de les Valls Catalanes del Tec i del Ter es va crear el 2010 i està format avui per 24 municipis del Vallespir (de Prats de Molló al Pertús), i 7 del Ripollès (de Setcases a Sant Joan de les Abadesses i Sau Pau de Segúries). Per donar més coherència a aquest espai, el nombre de municipis de la demarcació de Girona s’ampliarà ara fins a 20, incorporant-hi pobles de la Garrotxa i la part occidental de l’Alt Empordà. A més dels fons europeus, l’entitat es finança amb recursos municipals (2,5 euros per habitant), de la Diputació i la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda