Cinema

El BccN reivindicarà la llibertat d’expressió

La novena edició del Barcelona Creative Commons Film Festival (BccN) tindrà com un dels temes principals “la manca de llibertat d’expressió a l’Estat”, segons van explicar ahir els codirectors de la mostra, Andreu Meixide i Fernando Paniagua. Del 5 al 10 de juny, el BccN ha programat catorze projeccions i onze debats, entre altres activitats, al Macba, el CCCB, la sala Pumarejo i El Born CCM.

A diferència de les obres amb copyright, les creacions amb llicències lliures o llicències creative commons són gratuïtes: els creadors prefereixen que “siguin vistes i compartides, perquè volen el màxim de difusió per al tema”, que és sovint de caràcter reivindicatiu. Aquestes llicències “no donen més visibilitat ni en treuen, simplement legalitzen una situació que ja es produeix, que tot acaba circulant per internet, els arxius són reproduïbles fins a l’infinit i de forma gratuïta”, explica Andreu Meixide.Fa deu anys, aquestes llicències “sonaven com una cosa molt innovadora, trencadora, que transformaria la nostra relació amb els continguts digitals”, comenta Fernando Paniagua, que hi afegeix: “A partir d’un festival de divulgació de l’ús d’aquestes llicències, hem anat obrint el ventall i ara podem dir que som un festival de cultura lliure en un sentit més general.”

Contra la censura

El festival vol donar el màxim de visibilitat als continguts amb llicències creative commons La tria que ha fet és molt variada: hi ha molts documentals, però també curts, llarg de ficció, peces de videoart... La mostra arrencarà el 5 de juny al CCCB amb la presentació d’Artist at Risk, un col·lectiu que proporciona vies segures a artistes amenaçats als seus països per falta de llibertat d’expressió. Posteriorment, tindrà lloc un acte organitzat amb el col·lectiu #NoCallarem i el CCCB, en el marc del dia Orwell, que inclou la projecció del documental de Gerard Escuer Tijera contra papel, que repassa el paper de la censura al llarg de la història de l’Estat espanyol i posa sobre la taula els principals casos actuals de censura. Al mateix espai, a les 21.30 h, hi haurà un debat amb el director Gerard Escuer, el raper i poeta Pablo Hasel i el raper Elgio (tots dos condemnats a presó), l’activista pels drets humans Anaïs Franques, la periodista i activista Kaissa Ould Braham, i amb “l’absència forçada” de Valtonyc (es preveu que ja hagi ingressat a la presó).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls