cultura

Mor el poeta Màrius Sampere als 89 anys

Figura de referència de les lletres catalanes, deixa més d’una trentena de poemaris

Al llarg de la seva trajectòria va rebre premis com el Carles Riba, Crítica Serra d’Or, Nacional de Cultura, Lletra d’Or o la Creu de Sant Jordi

El poeta barceloní Màrius Sampere, figura de referència de la poesia catalana contemporània, ha mort aquest divendres als 89 anys d’edat. Sampere es trobava ingressat des de fa algunes quantes setmanes en un centre sanitari pel seu delicat estat de salut, segons ha informat la Generalitat.

Nascut el 28 de desembre de 1928 a Barcelona, Sampere es va formar de manera autodidacte com a escriptor i va ser un àvid lector de poesia en diferents idiomes. Va cursar estudis superiors de música i va dirigir un dels grups de la nova cançó entre 1963 i 1976, pel qual va compondre lletres i cançons.

La poesia, però, va ser la disciplina en la qual va destacar més. La seva obra poètica al·ludeix a les emocions dels éssers humans, a l’amor, el dolor i la mort, en ocasions de forma irreverent, deixant entreveure les seves preocupacions metafísiques i una relació conflictiva amb el Déu creador, arribant a un punt de vista nihilista.

Al llarg de la seva trajectòria va publicar una trentena de poemaris i va ser reconegut amb els principals premis de les lletres catalanes. El 1963 va guanyar el Carles Riba (1963) amb L’home i el límit, tot i que el llibre no es va publicar fins cinc anys més tard, el 1968. Durant les quatre dècades següents, la seva producció és molt prolífica amb obres com Poemes de baixa freqüència, Samsara, Llibre de les inauguracions, L’ocell que udola, La taula i les estrelles, Si no fos en secret, Mutacions o Ens trobarem a fora, entre altres. El 2001 va rebre el guardó de la Crítica Serra dOr per Sublim; el 2003 va ser mereixedor del Nacional de Literatura per Les imminències, i el 2016, el Lletra d’Or per L’esfera insomne. A més va rebre la Creu de Sant Jordi el 1999.

El 2010, i amb 81 anys, va publicar la seva primera novel·la: El gratacel.

A banda de l’escriptura i la música, Sampere també es va expressar a través de la pintura i la fotografia, a la qual es va dedicar professionalment a la fotografia durant part de la seva vida.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha estat un dels primers en expressar aquest matí el seu condol per la mort de l’escriptor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia