Llibres

Reivindiquen la necessitat de canvis en els premis literaris Ciutat d’Olot

Una cinquantena de persones de diferents àmbits debaten sobre el futur dels guardons, creats el 1967, i el suport a la creació de l’administració local

El replantejament dels objectius dels guardons, la introducció de nous gèneres com ara el còmic i el teatre, la promoció de l’obra, la dotació econòmica i el plantejament de beques de creació són algunes de les reflexions a què es va arribar ahir durant la jornada de debat sobre el futur dels premis literaris d’Olot i el suport a la creació des de l’administració lo. La trobada va reunir durant tres hores a l’arxiu comarcal de la Garrotxa una cinquantena de persones, entre què professionals de l’àmbit de l’edició i la creació, membres d’entitats culturals de la ciutat, representats polítics i ciutadans interessats en la literatura. Un cop recollides les reflexions finals, pertoca ara l’Ajuntament d’Olot prendre les decisions oportunes sobre el futur dels premis literaris. A més, es preveu que les reflexions recollides puguin servir també a altres municipis.

Els participants han coincidit, així mateix, que els canvis socials que s’han viscut des de la creació dels premis, l’any 1967, fan necessari replantejar els objectius dels guardons en un moment en què escriure en català i publicar és més accessible a tothom.

També s’ha conclòs que creació i lectura no van necessàriament de la mà: hi ha dades oficials que afirmen que el 40% de la gent no llegeix i altres estudis indiquen que el 54% de la població ha escrit un llibre. Cosa que indica, afirmen, que la creació està passant per un bon moment, com ho demostra que una editorial petita pugui arribar a rebre set manuscrits diaris que aspiren a ser publicats.

Entre les alternatives als premis es va plantejar oferir beques de creació per permetre als escriptors centrar-se únicament en l’escriptura. Una de les possibilitats que es va apuntar és que la residència Faber sigui un altre dels agents que es vinculi a aquest estímul a la creació. En la mateixa línia d’establir sinergies, es va suggerir connectar els guanyadors dels premis amb la programació del Festival MOT de literatura.

L’acte va començar amb l’exposició de quatre ponents principals: Montse Ayats, presidenta de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana; Guillem-Jordi Graells, membre i expresident de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana; Oriol Izquierdo, professor de llengua, literatura i humanitats de la Facultat de Comunicació Blanquerna, i Albert Soler, de l’Ajuntament de Granollers.

LA DATA

1967
Es van crear
els premis Ciutat d’Olot, ja fa més de cinquanta anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

crònica

Una sola música que tothom balla com vol

SANT JORDI A GIRONA

Tornar al centre perquè no canviï res

Girona

La festa amb tendència a l’alça

Barcelona
publicacions

Surt el número 12 de ‘Temperatura’, la ‘Revista per anar a cagar’

girona
crítica

Tensar els fils d’estendre

Girona

Es recupera l’essència amb el retorn a la Rambla i la plaça Catalunya

Girona
SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES