Altres

AVANÇAMENT

L’Entrevista

Borràs: “Això és una tragèdia grega, no tot el legal és just”

La consellera de Cultura de la Generalitat, Laura Borràs, afirma en una entrevista que el Punt Avui Televisió emet aquest divendres que és possible que el Govern hagi de desobeir

La Consellera de Cultura de la Generalitat, Laura Borràs, afirma en una entrevista a El Punt Avui Televisió que la situació que vivim a Catalunya és comparable a una tragèdia grega, plena de personatges “que potser actuen de forma legal però no pas justa”. L’entrevista, feta pel director d’El Punt Avui, Xevi Xirgo, s’emet aquest divendres a dos quarts de tres de la tarda i es torna a emetre a dos quarts d’onze de la anit.

Una tragèdia grega

“Si hagués de triar un gènere me n’aniria a la tragèdia grega per l’element primordial que té de contraposar legalitat amb legitimitat. Una cosa pot ser legal però no ser justa i la tragèdia grega ens dona múltiples exemples d’algú que exerceix un ús de la legalitat i tanmateix no està essent just. Aquest Govern ha fet el que creia que havia de fer, sabent que estava legitimitat pel mandat popular. Les conseqüències d’això no s’estan aplicant d’una manera justa”.

Espanyolitzar

“Sempre se’ns pregunta sobre la relació del català amb el castellà quan s’hauria de preguntar per la relació del castellà amb la resta de llengües. Parlar d’espanyolitzar els nens és molt eloqüent. Si des d’aquí haguéssim parlat mai de catalanitzar els nens seria motiu d’un anatema”.

Menysteniment

“És evident que hi ha un menysteniment de la llengua catalana, els diputats catalans no poden expressar-s’hi quan són al Congrés o son al Senat. Hi ha molts països plurilíngües on els diputats de les minories lingüístiques tenen dret a utilitzar la seva llengua. Aquí el català és una molèstia i ho continuarà essent si no hi ha un canvi d’actitud, fins que es vegi com un riquesa”.

Desobediència

“És possible que haguem de desobeir. La desobediència és una actitud que mostra una determinada càrrega ètica i la consistència d’unes posicions que els que hem acceptat formar part del Govern hem de poder dur a terme perquè estem traslladant el mandat popular”.

Humanitats

“Probablement el que hem de fer és redescobrir-les, les humanitats, no veure-les com a sabers que tenen a veure amb un passat tan llunyà que no és útil en el present i que no té una utilització pragmàtica. Penso que el que ens aporten precisament és un coneixement sobre l’essència humana. Res més vigent que com som com a ésser humans”.

Minoritzada

“En aquests moments si hi ha una llengua minoritzada és la llengua catalana. I això no s’ha produït de manera natural, és fruit d’un determinat procés durant el qual hi ha hagut una voluntat manifesta, que tots coneixem, de poder reduir i si fos possible fer desaparèixer una llengua. A mi això em sembla una barbaritat en qualsevol moment de la història perquè sóc filòloga i entenc que una llengua és un vehicle que ens explica el món, un pont de comunicació, una riquesa absoluta”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia