Música

La màquina del temps

Sons del Món comença avui amb els tres primers concerts a Castelló d’Empúries: Michael Nyman, Joan Dausà i Sau30, que reviu l’esperit i els grans èxits de Sau

Al petit poble d’Espolla molts encara recorden aquella nit de l’any 1998 en què Sau va aparèixer sota el focus del camp de futbol. Un municipi de cases de parets de pedra seca envoltat de vinyes velles d’on sorgeixen vins com el Babalà Negre 2016. El vi de “fruita golosa, tanins rodons i que se senten tan còmodes de ser el que són i segurs de si mateixos” triat per la sommelier Laura Masramon per maridar el concert de Sau30 del festival Sons del Món, que aquest cop tindrà lloc diumenge a la plaça de la Basílica de Castelló d’Empúries (20 h).

Un binomi perfecte entre el mític grup català i aquest vi fet a partir de la garnatxa, la varietat mediterrània per antonomàsia, com és la garnatxa roja. Més o menys com aquest retorn esperat, un grup que torna als escenaris, dues dècades més tard de la seva desaparició, amb tot l’equip que formava part de la popular banda osonenca. Músics, tècnics i road managers –els pipes, com els anomena Pep Sala– que reprenen plegats aquell esperit que va marcar més d’una generació són els que emprenen aquesta gira que commemora el trentè aniversari del naixement del grup, que es va mantenir en actiu fins a la mort de Carles Sabater el 1999. Junts, encapçalats per Pep Sala (guitarra i veu) i amb la incorporació com cantant de Jonathan Argüelles (que durant dos anys va ser el vocalista de la banda d’homenatge Tornem a Sau) reviuen el repertori de Sau en una sèrie de concerts que van començar el 13 d’abril en el Festival Strenes de Girona i que es clouran l’1 de març de l’any que ve al Gran Teatre del Liceu.

No hi ha disc, ni cançons noves –bé, amb l’excepció de No puc més, enregistrada en una prova de so i que es troba en els recopilatoris i que ara l’ha editada U98 Music–, sinó un espectacle concebut per reviure l’esperit de Sau i compartir-lo amb tants de seguidors del grup. I és clar, amb els nous espectadors, fills i filles d’aquells. “Hem flipat veient com es coneixen les cançons dels pares i les mares”, confessen Sala i Argüelles.

“Una festa d’amics”

El cantant, que és productor musical i bateria de Los 80 Principales, confessa que era seguidor de Sau des que tenia cinc anys i que els va veure actuar a Santa Coloma de Gramenet. Argüelles explica que ell no vol suplir Carles Sabater, “perquè és impossible!”. Ell veu més aquesta gira com “una màquina del temps” amb la qual, com afegeix Sala, “transportem el públic a una altra època, a aquells concerts més mítics del 92 a la Monumental i el 96 al Palau Firal de Girona”. Tenen clar que no volen que sembli un succedani sinó més aviat “una festa d’amics” o “una trobada d’exalumnes, festiva i amb molt bon ambient”. Per entendre aquest esperit, Pep Sala diu que un dels pipes exerceix actualment com a advocat per a la UE i que es treu la corbata i ve expressament per a carregar altaveus com ho feia abans. I conclou, l’eslògan seria: “Som una banda sense futur.”

Nyman i Dausà, més que pianos

Michael Nyman, el cèlebre compositor i pianista anglès, és l’encarregat d’obrir el festival Sons del Món amb un concert destinat a emocionar els melòmans. Popular gràcies a composicions per al cinema de pel·lícules com El piano (Jane Champion, 1993), també és conegut per les seves obres operístiques i per a concerts d’una qualitat enorme. Aquest artista amb un aspecte polièdric i considerat “un home de renaixement”, actuarà a la plaça de la Basílica a les 22.30 h. Un concert que estarà maridat pel vi Flow Negre, de Sota els Àngels de la Bisbal d’Empordà.

L’endemà, dissabte (22.30 h), li prendrà el relleu Joan Dausà. El cantautor català torna a Sons del Món ara més revalorat que mai, havent publicat el seu tercer disc, Ara som gegants, fent honor al títol. L’expectació que aixeca la tornada de Dausà, que el 2015 va decidir fer una aturada, s’ha pogut comprovar quan s’han exhaurit, en només 15 hores, les entrades per al seu concert de presentació a les escales de la catedral de Girona i, en un mes, les del concert de presentació a Barcelona. Per celebrar-ho hi haurà el vi Caminito 2017, de Terra Remota.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA
CRÒNICA

Banyoles, lectora i novel·lada

crònica

Diada radiant en el retorn a l’essència