Patrimoni

Pla casa amb Esquirol

La Fundació Josep Pla proposa una exposició que estableix un diàleg entre la literatura inspirada en l’Escala i la Costa Brava i les imatges del fotògraf

Pla i Esquirol no es van conèixer, però, com demostra l’exposició, van compartir molt

“Em glorio de tenir alguns bons amics entre la població pescadora de l’Escala: els vaig conèixer tots a les cales, a l’ombra fresca de llurs tendes, davant el fogó de foc de llenya de pi, on es guisava una perfumada olla de peix. Ells van ésser els meus professors de solitud i els qui m’ensenyaren a comprendre que en aquesta vida, on tots els dies són igual, tant li fa que bufi el garbí com el gregal, el xaloc com la tramuntana.” Josep Pla es va instal·lar a l’Escala, que descriu en aquest fragment de Costa Brava, l’any 1940, en plena postguerra de la Guerra Civil espanyola.

Textos de Josep Pla de temàtica marinera, que transmeten les formes de vida dels pescadors de la costa empordanesa i les seves famílies, que trobem publicats en diferents volums de la seva Obra Completa: El quadern gris, Tres guies, El meu país i, sobretot, Aigua de mar, llibre que aplega narracions de temàtica marinera i retrata magistralment la forma de vida dels pescadors de la costa empordanesa i les seves famílies.

Ara, aquests són reproduïts i compaginats amb imatges de Josep Esquirol (St. Martí de Provençals, Barcelona, 1873-l’Escala, 1931), el fotògraf que va documentar com pocs la navegació de la vela llatina, les arts de la pesca i el càstig en el rostre d’aquells qui convivien diàriament amb la salabror de la mar, en una exposició que es pot veure a la Fundació Josep Pla de Palafrugell . Es titula Professors de solitud. J. Esquirol, fotògraf-J. Pla, escriptor i s’inscriu en el marc de la X Biennal de Fotografia Xavier Miserachs i que, en aquest cas, es pot visitar fins al 5 de maig del 2019.

Malgrat que, com expliquen els comissaris de l’exposició, Josep Pla i Josep Esquirol no es devien conèixer perquè no van viure a l’Escala durant la mateixa època, “segur que van tenir amics i coneguts comuns i van entendre la manera de ser i viure de la gent de l’Escala, condicionada per un clima, una geografia i un context històric ben determinants”.

Anna Aguiló, Enric Bruguera i Maria Planas, els comissaris, destaquen que, en aquests fragments escollits, Josep Pla hi descriu “el seu ideal de vida lliure, mitificant la saviesa dels qui tenen la capacitat de viure amb el que es té a l’abast”: “Admira el coneixement profund del propi medi, l’instint de qui sap el que es pot pescar, caçar, collir i conrear al rodal: a l’hort, en mar, a la vinya, al bosc...” Amb aquest context, i sempre a partir de les imatges d’Esquirol, detallen que han ampliat el ventall temàtic que els permet acarar-los: “Els embats d’una climatologia gens benigna, l’interès pels primers treballs d’arqueologia al jaciment d’Empúries, la navegació amb vela llatina, les diferents arts de pesca, els pescadors i els seus excel·lents retrats, la salaó de l’anxova i la sardina, la vida a la vila o pagès, de l’Escala.”

La part més important de l’obra conservada d’Esquirol es custodia a l’Arxiu Històric de l’Escala, d’on procedeixen les imatges d’aquesta exposició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia