Art

La meitat de la població catalana va visitar algun museu o centre expositiu durant el 2017

Els usuaris que més els freqüenten tenen entre 14 i 24 anys

Un 49,4% de la població major de 14 anys de Catalunya ha visitat exposicions, museus, monuments o galeries d’art durant el 2017, així ho conclou un informe publicat pel Departament de Cultura i l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural. Els usuaris que més els freqüenten tenen entre 14 i 24 anys i els estudiants són els que tenen uns índexs de participació més alts. Si es posa el focus en la visita a museus, s’observa que el 42,7% dels catalans declara haver visitat com a mínim un museu l’últim any, 1,7 punts més que el 2016. D’aquests, més de les dues terceres parts han visitat un o dos museus i una tercera part ha visitat 3 museus o més. Destaca que el 63,7% dels enquestats els ha freqüentat mentre estava de viatge o bé en una sortida de cap de setmana. El 30,3% declara haver visitat monuments.

Com ja es va concloure en la primera enquesta d’hàbits culturals presentada el 2015, el nivell d’estudis és un dels factors més determinants en la propensió de les persones a visitar museus i exposicions, mostrant una forta influència, el nivell de la mare. La renda familiar disponible continua sent un altre factor que diferència qui visita el patrimoni cultural. També fan servir més internet que la resta de la població i tenen un índex molt més alt de lectura de premsa diària i escolten més la ràdio.

La manca de temps i les responsabilitats familiars són el principal motiu pel qual la majoria de catalans o no visiten museus o bé no hi van amb més freqüència. En segon lloc estaria la manca d’interès i en tercer lloc el preu.

El públic dels museus catalans s’informa a través de la web de l’equipament o d’altres webs, la Viquipèdia, les xarxes socials i aplicacions mòbils. Si el museu a visitar és de fora de Catalunya, la majoria utilitza guies turístiques i webs que no són les del museu.

Pel que fa al públic que no visita els museus i altres centres expositius, aquest té menys estudis, menys renda familiar, consumeix menys diaris, ràdio i cultura i la seva principal barrera al consum cultural és la manca d’interès.

L’informe ha estat elaborat a partir de les dades de l’Enquesta de Participació Cultural de Catalunya 2017 realitzada pel Departament de Cultura i que afecta a tots els àmbits culturals. La seva voluntat és contribuir a la millora del coneixement i la relació dels centres museístics catalans amb els seus públics i aportar un major coneixement dels hàbits culturals de la ciutadana perquè puguin aplicar les mesures oportunes per incrementar l’interès i les visites.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia