Patrimoni

L’Ajuntament de Banyoles fa seu el molí dels Paraires

El govern local l’ha adquirit amb els 30.000 euros que ha aconseguit amb la venda d’un terreny i que li serviran també per rehabilitar-lo

És un antic edifici del segle XIV situat a prop de la plaça

L’Ajuntament de Banyoles ha formalitzat, aquest mes de juliol, la compra del molí dels Paraires, situat en ple centre de la ciutat, en concret a la placeta de Sant Pere, molt a prop de la plaça Major. L’objectiu de l’equip de govern, i tal com preveu el projecte, és rehabilitar aquest equipament i instal·lar-hi una picoturbina per generar electricitat. Així doncs, a part de recuperar una part dels patrimoni històric de la capital del Pla de l’Estany, es podrà visitar i s’hi generarà electricitat neta.

El molí dels Paraires està qualificat com a equipament públic, fruit d’una recent modificació del Pla d’Ordenació Urbana Municipal, i s’ha inclòs en el catàleg de béns patrimonials de la ciutat. S’ha pogut adquirir amb els diners obtinguts de la venda d’una parcel·la d’un sector de nova urbanització, amb un cost total de 32.000 euros. Posteriorment, es preveu arranjar l’edifici i el seu molí i fer-lo visitable.

La rehabilitació de l’edifici està quantificada en uns 30.000 euros. A més, s’hi instal·larà una picoturbina per generar electricitat gràcies al salt d’aigua, amb un màxim de 5 kWh i que tindrà un cost d’uns 41.000 euros. Així doncs, es produirà l’energia, per exemple, per il·luminar la via pública i s’està estudiant portar el sobrant d’energia diürna a algun equipament públic reduint així la factura de l’electricitat que paga l’Ajuntament.

Aquest edifici històric té a l’interior un antic molí que aprofitava l’aigua del rec Major que passa per sota mateix d’aquest immoble, amb un salt d’aigua d’uns 4 metres. La rehabilitació d’aquest element patrimonial se sumarà a les anteriors remodelacions de Cal Moliner, a la plaça Major, i del molí de Cal Nocaire, al passeig reurbanitzat del rec Major entre els carrers Torras i Bages i Jaume Butinyà.

Aquest molí, conegut com el molí de la confraria dels paraires i després com a molí de la Victòria, es remunta al segle XIV. La primera referència documental és del 1337 i sota el nom de molí dels hereus de Dalmau Seguí, de Castelló d’Empúries.

El regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Banyoles, Albert Tubert, ha manifestat que, amb la reforma del molí dels Paraires, el govern local pretén recuperar patrimoni, i, alhora, revalorar la importància del rec Major com a rec industrial, i complementant-ho amb projectes educatius relacionats amb la història local i la conscienciació de la producció d’energia verda.

LA XIFRA

32.000
euros
ha aconseguit l’Ajuntament amb la venda d’un terreny i que serviran per rehabilitar el molí.

LA DATA

1337
Primera referència
documental del molí, com a molí dels hereus de Dalmau Seguí

LA XIFRA

3
molins antics
ha adquirit i rehabilitat l’Ajuntament fins ara i els ha incorporat al catàleg patrimonial local.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia