Cinema

Poetes de la imatge

El llibre ‘Xcèntric Cinema’ aplega converses sobre el procés creatiu de quinze directors avantguardistes que han passat pel CCCB

“El cinema no és de capelles excloents, s’enriqueix molt de la seva pròpia diversitat”

“Sempre hem intentat demostrar que hi ha molts cinemes i molt diversos.” Aquest ha estat un dels objectius d’Xcèntric, el cicle de cinema avantguardista que es programa des de l’any 2001 al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Ho explica Gonzalo de Lucas, un dels seus programadors i editor del llibre Xcèntric Cinema. Conversaciones sobre el proceso creativo y la visión fílmica, un projecte realitzat conjuntament pel CCCB i l’editorial Terranova.

Xcèntric ha apostat sempre per creadors i pel·lícules allunyats del cinema comercial. En una entrevista a aquest diari, Gonzalo de Lucas el descriu així: “Fonamentalment és un tipus de cinema que té a veure amb el muntatge, amb l’associació d’imatges; té un caràcter més poètic, metafòric i plàstic que pròpiament narratiu.” Mentre que la major part del cinema “explica històries”, aquest té “una estructura més semblant a la poesia, a vegades és més conceptual, proposa un joc de correspondències”.

Presents a grans museus

El llibre recull converses d’experts i programadors d’Xcèntric amb quinze cineastes que no trobareu a la cartellera, i difícilment en les programacions dels grans festivals de cinema. Sí que són habituals, en canvi, en coneguts museus de ciutats com París, Londres o Nova York: Jonas Mekas, Peter Kubelka, Michael Snow, Arthur i Corinne Cantrill, Carolee Schneemann, Nathaniel Dorsky, Jan Švankmajer, Laida Lertxundi...

“L’essència del llibre –explica Gonzalo de Lucas– és que els cineastes reflexionin sobre el seu procés creatiu a partir de les imatges que ells mateixos han creat. Després hi ha hagut variacions, però la proposta que els vam fer és reflexionar a partir de cinc imatges de la filmografia de cada director.”

La selecció dels quinze cineastes va ser “un procés llarg i molt madurat”. “Hem optat pels que són una mica els nostres clàssics, com Jonas Mekas, però també per alguns veterans que hem descobert a través de la programació. Vam triar molts veterans perquè volíem que reflexionessin sobre la seva trajectòria.” Segons Gonzalo de Lucas, són autors que “treballen d’una manera molt artesanal, amb equips petits o individualment, però ho han fet durant 30 i 40 anys”. “Això en el cinema és difícil, però ells ho fan des dels anys cinquanta i seixanta.”

El llibre pot interessar a qualsevol espectador inquiet i obert al cinema avantguardista i experimental. Esperen que sigui especialment útil “per a tots aquells que es vulguin iniciar en aquest cinema, siguin directors o estudiants.”

Un dels cineastes destacats del llibre és Jonas Mekas (Lituània, 1922). “A partir de gravacions molt íntimes, de família, amics..., ha creat una memòria poètica i molt emocional de tota la seva vida, una mena d’autobiografia, unes memòries visuals, d’un refugiat lituà, a Nova York, com una manera d’establir contacte amb la realitat”, diu Gonzalo de Lucas.

L’editor i programador d’Xcèntric espera que el llibre “generi el desig de veure o reveure aquest cinema que pot ser desconegut, però que és complementari al que normalment veiem”. “El cinema no és de capelles excloents, sinó tot al contrari, s’enriqueix molt de la seva pròpia diversitat. Aprofundir en les zones més perifèriques, menys conegudes, és molt enriquidor.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona