Cinema

Les ciutats seran sempre nostres

Odei A.-Etxearte i Xavier Esteban dirigeixen un documental sobre Xavier Valls i el Pla Popular de Santa Coloma de Gramenet

“El Pla Popular demostra que les millors solucions són les dels veïns”, diu la directora
“Fa 40 anys que lluiten: primer demanaven guarderies; després, escoles, i ara, geriàtrics”

“Els veïns han de ser els que decideixin com és la ciutat i qui dissenya com han de viure.” Aquesta és, segons Odei A.-Etxearte, la principal reivindicació del documental que està rodant. “Al final, els veïns són els que saben les necessitats d’un lloc i com transformar els suburbis en ciutat”, hi afegeix. Després d’anys d’escriure a les pàgines d’aquest diari, Etxearte conjuga els seus coneixements periodístics amb els cinematogràfics de Xavier Esteban per rodar un documental que té com a títol provisional Fang de suburbi. L’objectiu de les seves càmeres és doble: fer un retrat de Xavier Valls (1937-1987), arquitecte i activista vinculat als moviments veïnals de Santa Coloma de Gramenet, i reivindicar el Pla Popular d’aquesta ciutat, que va prendre forma el 1978 amb l’arquitecte com un dels protagonistes, però va ser el resultat d’un esforç col·lectiu. Amb la seva lluita, volien convertir en una ciutat humana i habitable una de les zones més castigades per l’especulació i el desarrollismo sense escrúpols durant el franquisme.

Escoltar els veïns

“L’esperit del Pla Popular demostra que les millors solucions són les dels veïns, i el poder polític els ha d’escoltar; no tenen més interessos que viure en una ciutat millor”, comenta Odei A.-Etxearte en una entrevista a El Punt Avui, juntament amb Xavier Esteban.

El documental té com a origen el llibre que va escriure Etxearte, De suburbi a ciutat (Editorial Fòrum-Grama, 2014), que ja va néixer “d’una necessitat de parlar del Pla Popular de Santa Coloma de Gramenet, un projecte que no ha estat oblidat pels veïns, però que no ha estat reivindicat per les institucions, ni ha estat posat en relleu.” Quan va acabar el llibre, l’autora va parlar amb Xavier Valls, fill de l’arquitecte, sobre la possibilitat de fer un documental “per poder arribar a un públic més ampli”. Ell mateix va ser qui va posar en contacte Odei A.-Etxearte i el cineasta Xavier Esteban, que es va implicar en el projecte amb la seva productora, Antivaho Cinematográfico. Van començar a rodar el documental al juny i tenen previst enllestir la filmació al novembre. Té el suport de TV3, l’ICAA, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, els ajuntaments de Barcelona i Santa Coloma de Gramenet, i finançament privat. Es roda en col·laboració del màster en documental de creació de la Universitat Pompeu Fabra. L’estrena està prevista per al 2019.

Memòria compartida

Xavier Esteban explica que Fang de suburbi “és un retrat de la Santa Coloma actual amb reminiscències de la memòria compartida del Pla Popular”, i reflecteix també “la recerca per part del fill de Xavier Valls, com rescata la memòria del seu pare i en fa una relectura”. Odei A.-Etxearte hi afegeix: “Barregem coses com el Pla Popular vist a través dels veïns que hi van participar, la història personal de Xavier Valls [pare] i el retrat de Santa Coloma actualment a partir de gent que ja estava en el pla i que encara continua lluitant.” En aquest sentit, “parla de memòria personal i col·lectiva, i de com es barregen, de per què recordem unes coses i unes altres no”. “El Pla Popular no és conegut perquè era en un suburbi, i la perifèria està estigmatitzada. Els polítics no ho han reivindicat prou. Va ser un moviment molt transversal.” Segons Xavier Esteban, també hi ha una reflexió sobre qui imposa el seu relat. “Des del poder, s’escriu la història amb uns interessos determinats, i coses importants fetes des de la societat poden quedar en l’oblit.”

Víctima de l’atac a Hipercor

La vida de Xavier Valls va tenir un final tràgic: va ser una de les víctimes mortals de l’atemptat d’ETA a Hipercor el 1987. “Que Xavier Valls morís en l’atemptat a l’Hipercor fa difícil agafar el fil de la seva història –comenta Etxearte–. Cap partit ni entitat l’ha reivindicat perquè no hi militava. Havia format part de Bandera Roja i del PSUC, però en va sortir molt ràpid, era un lliurepensador.” Segons Esteban, “des de l’òptica de les víctimes d’ETA, la seva família té una posició diferent del que és habitual, més enllà del victimisme, el rancor i l’odi; hi ha tantes víctimes diferents com persones”. En tot cas, no pensen aprofundir en el tema de l’atemptat, que es mereixeria un documental per si mateix.

El film inclou entrevistes, converses, situacions provocades i imatges d’arxiu. Encara no han decidit si hi haurà veu en off. Esteban i Etxearte en són els directors; Èrika Sánchez, la realitzadora, i tots tres, juntament amb Xavier Valls, els guionistes.

Odei A.-Etxearte va néixer a Santa Coloma de Gramenet el 1982. “Hi ha una part d’estigma suburbial que els de Santa Coloma portem molt; tenim una mentalitat que fa que ens costi pensar que tenim coses per mostrar al món”, reconeix. El documental pretén trencar justament amb això: vol divulgar el Pla Popular i mostrar una gent que no ha deixat de lluitar, i que és un exemple per a les lluites socials d’avui. “No han parat: molts fa 40 anys que militen als barris. Primer demanaven guarderies; després, escoles, i ara, geriàtrics.” Com deia un d’ells, acabaran reivindicant nínxols amb vàter.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona