Música

El ‘fenomen Dàmaris’

Dàmaris Gelabert presenta aquest divendres al Festival de Cap Roig el seu 14è disc, ‘Naturalment’, on convida a gaudir de la natura i de les coses més properes

“Quan cantes els nens estan molt atents i aprenen coses d’una manera sòlida, per sempre més”

Alguns videoclips de Dàmaris Gelabert , com ara els de les cançons Bon dia, Qui sóc jo?, Els dies de la setmana i Les vocals ja s’acosten als 10 milions de visualitzacions a YouTube. “Tenim el canal de música més visitat de Catalunya”, diu Gelabert (Barcelona, 1965). Aquesta pedagoga, musicoterapeuta i cantant és autora d’unes 150 cançons, algunes de les quals “han arrelat de manera informal en les escoles, fins al punt que molts pensaven que eren cançons populars”, com explica aquesta dona plena d’energia i de projectes que sempre ha tingut molt clares les connexions entre música i ensenyament: “Quan cantes els nens estan molt atents i aprenen coses d’una manera sòlida, per sempre més.”

Tot i que el fenomen Dàmaris –perquè estem parlant d’un autèntic fenomen, sobretot constatable si un té fills petits– és relativament recent i coincideix amb l’àmplia difusió dels seus videoclips a internet –una trentena, des del 2013–, la seva trajectòria és molt més llarga: el seu primer disc, Tot sona! –que va acabar donant nom al seu propi segell discogràfic –, es va publicar ara fa vint anys i, des de llavors, ha editat tretze discos més i dos DVD amb els videoclips.

El seu últim disc, que presentarà aquest divendres en un concert al Festival de Cap Roig (20 h, 20 i 25 euros) es titula Naturalment i, com ja insinua el títol, “parla molt de la natura i de gaudir dels regals que tenim més a prop: els amics, els veïns, la família...”. Ella el presenta com el seu “disc més familiar”, que és també una manera de dir per a tots els públics. “Nosaltres fem música infantil pel contingut, però sempre hem intentat fer la millor música possible”, remarca també en nom del seu productor i arranjador –i marit–, Àlex Martínez. També aclareix que no fa animació infantil: “Jo faig concerts.” Concerts en què l’acompanyen músics de primer nivell, com divendres a Cap Roig, on seran nou persones a l’escenari per presentar, durant uns 70 minuts, les cançons de Naturalment, com ara Comença l’estiu, Fruites i verdures i Sóc ric, i un bon grapat d’èxits anteriors.

Després del disc Tot sona! (1998), que va ser conseqüència del seu treball de final de carrera al Berklee College of Music, de Boston, Dàmaris Gelabert va estar fent “molta feina de formigueta”, fent formació de mestres per transmetre’ls la seva visió de la música com a potent eina educativa. A partir dels videoclips van començar les gires i els èxits multitudinaris en els auditoris i festivals més diversos.

Al setembre gravarà el disc És l’hora del jazz, que presentarà l’11 de novembre a la sala Barts, dins del 50è Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona. “Moltes de les meves cançons ja tenen ritme de jazz i també n’adaptarem d’altres, amb una macrobanda de grans músics. Un luxe!”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen