Música

Macaco

MÚSIC

“Al món hi ha molts valents anònims”

Rafa Arcaute (Calle 13) i Raül Refree participaran en la producció d’alguns temes del nou disc

Macaco actua demà dissabte per tercera vegada al Festival de Cap Roig (22 h, de 20 a 60 euros), on ja ho va fer el 2010 i el 2015. L’any vinent, podria celebrar el 20è aniversari del seu primer disc, El mono en el ojo del tigre (Edel, 1999). Però segur que no ho farà: Dani Macaco , o simplement Macaco, prefereix mirar endavant. “No penso en els aniversaris. Com que sempre estic en moviment, em sembla que va ser ahir quan vaig començar”, remarca.

Macaco és un grup molt...
Macaco no és un grup. Per bé o per mal, Macaco soc jo.
Aclarit. Només volia dir que Macaco és un tot terreny, que podeu tocar a les escales de la catedral de Girona (Strenes), a la platja d’Empuriabrava (Sons del Món), a Cap Roig i altres festivals de tot tipus, a sales com La Mirona, en teatres i festes majors, actes solidaris...
Sí, és així, hem tocat en escenaris ben diferents d’arreu del món: al Rock al Parque de Bogotà, un dels festivals més grans de Llatinoamèrica, i aquí hem actuat al Cruïlla, al Pirineos Sur... Cap Roig m’agrada especialment perquè tens la gent asseguda i puc jugar amb diferents dinàmiques, fer que la gent s’aixequi i es mogui, fins i tot puc llegir algun poema i tocar temes més tranquils com ara La República de la Tramuntana, la cançó en català que apareixia en el disc El murmullo del fuego (2012) i que segur que sonarà dissabte a Cap Roig. L’any passat vam fer quinze concerts en diferents teatres a l’hivern, i aquest estiu farem una vintena de festivals. Intento jugar amb cada entorn.
El seu nou ‘single’ es titula ‘Valientes’. De quins valents parla?
Al món hi ha molts valents anònims amb històries molt fortes. Evidentment, a la cançó no parlo dels valents com els presenta Hollywood, tan ensucrats. M’agrada especialment una estrofa de la cançó: “Soy el remo que va contra corriente / El caldo de cultivo de los que llaman diferentes / Soy la razón de que estemos frente a frente / Dime hermano qué miedo te hizo valiente”. Perquè ser valent no vol dir no tenir por, sinó lluitar per afrontar-la. Per a Valientes , més que un videoclip, hem realitzat un autèntic curtmetratge.
Aquest és el primer single del nou disc? El seu àlbum anterior, ‘Historias Tattooadas’, es va publicar ja fa tres anys...
Més que el primer single, nosaltres l’anomenem el “single zero”, i anirem traient a la llum noves cançons fins que surti el nou disc, probablement al març. En alguns temes hi col·laborarà Rafa Arcaute , productor de Calle 13 i molts altres artistes, i en d’altres hi participarà Raül Refree. M’agrada molt tenir diferents visions, sobretot de gent com ells, amb mentalitat oberta. He estat gairebé tres anys de gira amb Historias Tattooadas, però alhora he anat component noves cançons, en un procés molt creatiu. Ara ja en tinc vint-i-dues de fetes.
Per tant, fa un bon balanç del disc ‘Historias Tattooadas’?
Sí, gràcies per exemple a cançons com ara Coincidir, que s’ha convertit en un fenomen viral a tot Amèrica, amb un videoclip que ja supera els 74 milions de visualitzacions. És una cançó d’amor, però molt allunyada dels tòpics habituals. També ha funcionat molt bé la cançó que vam gravar per a la pel·lícula Toc Toc, dirigida per Vicente Villanueva i protagonitzada per Paco León i Rossy de Palma, entre altres intèrprets.
Ja dèiem al principi que et pots trobar Macaco als llocs més diversos, no?
Suposo que és perquè em moc entre l’alternatiu i la música per a tots els públics, però en això no hi ha cap premeditació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia