Patrimoni

El llibre és el paisatge

L’Agència Catalana de Turisme i el Patronat Costa Brava proposen una vintena de rutes literàries per donar a conèixer l’herència cultural dels municipis gironins

Alguns itineraris s’organitzen tot l’any, i d’altres tenen relació amb alguna activitat puntual

El vell dubte del viatger sobre quin és el llibre més adequat per ficar a la maleta podria quedar resolt amb una publicació que oferís la possibilitat de contenir-los tots. Un atles, per exemple, o una carpeta de mapes on hi fossin ben assenyalades les muntanyes, els caminets de bosc, els rius. I els carrers de les ciutats, també, amb els seus portals i els seus monuments, els pretensiosos i els discrets. Cada una d’aquestes marques topogràfiques seria, no només un llibre en potència, sinó un llibre ja de fet, perquè totes remetrien d’una manera o altra a algun fragment de vida ja escrita. Davant la Catedral de Girona, posem per cas, un imagina Josafat amb la mateixa naturalitat amb què al pedró de Pals li surt al pas la boina de Josep Pla. Costa mirar la corba pedregosa del Montgrí sense comprendre el destí desgraciat de la Mila de Solitud, o asseure’s a tocar de les atzavares de la costa de Blanes sense que revinguin al pensament les marines de Ruyra.

La proliferació de rutes literàries en els últims anys ha procurat donar resposta a aquest sistema de concordances, fins llavors quasi només intuïtiu, entre literatura i paisatge. Avui, quasi cada municipi té el seu escriptor beneït amb el seu propi itinerari. A vegades són propostes de tot l’any, vinculades a un museu, una fundació o una oficina de turisme; en d’altres casos són iniciatives temporals organitzades al voltant d’una exposició o una època determinades, però totes tenen l’objectiu comú de revelar un patrimoni latent no sempre prou divulgat. L’Agència Catalana de Turisme i el Patronat Costa Brava de la Diputació de Girona van procurar proposar-hi ordre coincidint amb el Sant Jordi passat amb una guia que recollia una vintena de rutes literàries per la Costa Brava i el Pirineu, des del Romanyà de Mercè Rodoreda al Ripollès de Joan Maragall, que han reeditat aquest estiu amb l’objectiu de “mostrar la identitat i l’oferta cultural del territori”. La guia, Un viatge literari per la Costa Brava i el Pirineu de Girona , consultable en línia a https://issuu.com/costabravapirineugirona/docs/rutes_literaries, descriu diversos itineraris relacionats amb l’obra de Prudenci Bertrana, Josep Pla, Maria Àngels Anglada, Carles Fages de Climent, Caterina Albert, Joan Maragall, Salvador Espriu o Joan Vinyoli, amb les adreces i el contacte de la institució o entitat que els organitza i, en alguns casos, el vincle al web on es pot descarregar la informació detallada de la ruta, per als qui prefereixin endinsar-s’hi pel seu compte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats