Música

Salvador Sobral

CANTANT

“Ningú pensava que guanyaria Eurovisió”

Salvador Sobral (Lisboa, 1989) és un cantant i músic portuguès que es va donar a conèixer internacionalment l’any 2017 quan va guanyar el festival d’Eurovisió amb la balada Amar pelos dois, composta per la seva germana Luisa. Sobral, que va fer un Erasmus a Palma i que ha viscut també a Barcelona, on va estudiar al Taller de Músics, ha estat aquest estiu al Festival de Pedralbes i l’Arts d’Estiu de Pineda de Mar, fent gala de la seva fidelitat al jazz, un dels gèneres que més l’entusiasma. També va demostrar que no ha oblidat el català après a Palma i Barcelona. Al novembre té previst enregistrar el seu segon disc d’estudi, el tercer de la seva carrera després d’Excuse me (2016) i Excuse me ao vivo (2017).

Aquest setembre fa un any que va rebre un trasplantament de cor. Va ser el repte més important de la seva vida?
Efectivament. Sap per què? Perquè no depenia de mi. Això fa que estiguis molt més nerviós. Tot el que depèn de mi ho puc controlar, però va sortir tot bé i aquí estem. Tocant, sense parar de tocar. I a punt d’entrar de nou a l’estudi al novembre per enregistrar un nou disc.
Com és el seu procés creatiu? Hi ha improvisació o es basa en l’harmonia i en la lògica?
El meu procés de creació no és gens romàntic. Simplement m’obligo. Estic amb en Leo Aldrey, que és compositor i productor musical i amb qui ja vaig treballar en el primer disc Excuse me, i ell m’obliga a asseure’m al sofà allà a l’estudi i a compondre. No es tracta d’ara em ve la inspiració i començo a compondre una cançó, sinó més aviat de “seu aquí i no marxem fins que no hagi sortit una cançó”. Així treballem. Ara bé, la melodia sí que em surt més naturalment. La interpretació és molt més orgànica
Està molt desconnectat de les xarxes socials. No té pressió per estar més en contacte amb els fans?
Sortosament no em demanen aquestes coses. D’altra banda, tampoc ho podria fer, perquè no tinc mòbil. Crec que si estigués en una discogràfica més gran seria diferent, però vaig triar estar en un segell petit i tinc tota la llibertat artística i personal que vull.
Com va ser que va anar a Eurovisió? El seu perfil no lligava gens amb el festival, més aviat tot el contrari.
A Portugal escullen al representant a Eurovisió en un programa de televisió que es diu Festival de cançao. L’any 2017 van canviar totalment de concepte per mirar de trobar millors candidats i van convidar a participar-hi compositors coneguts que o bé podien interpretar ells les seves peces o que ho fes un cantant que ells escollissin. Un dels compositors triats va ser la meva germana, que ja llavors era força coneguda a Portugal. Va ser ella qui em va proposar que interpretés la seva cançó. Jo acabava de treure un disc, però no funcionava gens bé i a ella li va sembla que era una manera de promoure la meva carrera a Portugal, perquè ningú creia que aquella balada pogués guanyar Eurovisió. En principi no volia, però quan vaig escoltar la cançó la vaig trobar tan bonica que no vaig poder dir que no. La resta ja és història.
El seu primer disc no sembla gaire del seu estil, és molt millor el que va enregistrar en directe ara fa un any
Coincideixo amb aquesta opinió. No m’agrada gens ara el meu primer disc. Hi trobo a faltar llibertat, foc. Del disc en directe és de l’únic que n’estic orgullós
Està treballant també en un altre projecte, Alexander Search, amb poemes del reconegut poeta Fernando Pessoa.
Alexander Search és un heterònim que Pessoa va utilitzar per escriure poemes en anglès quan era adolescent i que no s’han traduït al portuguès. És el nom amb què hem batejat la banda amb el també músic Júlio Resende. Hem publicat un single A day of sun. També tinc un altre grup que es diu Alma Nuestra, de música llatina. M’encanta la música llatina i aquí treballo conjuntament amb un pianista cubà amb un repertori de boleros amb un rerefons de jazz.
En els seus concerts sempre dona molt protagonisme als músics.
És perquè els admiro molt i també vull que ells brillin, que tothom tingui el seu moment. Som un grup, m’agrada pensar que som un grup i que no vaig sol.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia