Patrimoni

L’Escala, al ‘Quadern’

La nova monografia, escrita per Lurdes Boix i Miquel-Dídac Piñero, aborda també l’especificitat d’Empúries i es presentarà dissabte a l’Alfolí de la Sal

El llibre repassa els fets més destacats del passat i el present del territori

Els «Quaderns de la Revista de Girona» dediquen la nova monografia a l’Escala i Empúries, escrita per Lurdes Boix i Miquel-Dídac Piñero. El llibre, que es presentarà dissabte vinent a l’Alfolí de la Sal (12 h), és una monografia sintetitzada que pretén recollir els aspectes més destacats del passat i el present de tot aquest territori. Consta de trenta-set capítols, al llarg dels quals els autors han anat desglossant les característiques més destacades, com són la història, la literatura, les arts visuals, la cultura, la indústria, l’ensenyament i l’associacionisme, entre d’altres.

És important subratllar que al terme municipal de l’Escala hi havia la ciutat d’Empúries, porta d’entrada de la cultura clàssica a la península Ibèrica, seu d’un bisbat i capital de comtat. La pesca i la salaó de peix blau, el comerç de cabotatge i l’Alfolí de la Sal van transformar el nucli urbà del Port de l’Escala d’Empúries en una vila pròspera que ha arribat a l’actualitat amb una economia basada en els serveis turístics però que conserva la indústria de salaó d’anxova que li ha donat fama universal.

L’Escala està situada al sud de l’Alt Empordà, a la confluència de dos parcs naturals de gran diversitat paisatgística: el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter i el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. L’estructura urbana original està formada per dos nuclis principals, Sant Martí d’Empúries i l’Escala, i per quatre veïnats rurals: Cinc Claus, les Corts, Vilanera i els Recs, amb masos fortificats, tots ells recollits al llibre

Lurdes Boix (l’Escala, 1957), una de les autores, és llicenciada en geografia i història i màster en arxivística i en patrimoni cultural (Universitat de Girona). Arxivera municipal de l’Escala, és també directora del Museu de l’Anxova i de la Sal, cofundadora del Centre d’Estudis Escalencs i de la revista Fulls d’Història Local, a més de creadora de la Festa de la Sal. Ha publicat llibres com Pescadors de Catalunya: Converses amb gent de la mar i Arts i ormeigs de pesca. Pel que fa a Miquel-Dídac Piñero (l’Escala, 1950), és expert en patrimoni, coautor d’estudis del territori i d’arquitectura rural i tradicional. Cofundador del Centre d’Estudis Escalencs i de la revista Fulls d’Història Local, també exerceix de llibreter i periodista (Le Combat Syndicaliste, El Poble Andorrà, El Noticiero Universal, Hora Nova), on ha publicat nombrosos articles sobre l’Empordà. El llibre és el número 195 de la col·lecció editada per la Diputació amb l’Obra Social La Caixa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen