Patrimoni

Els soldats de la Sagrera van morir de pesta

Els arqueòlegs continuen investigant la descoberta, ara fa una setmana a la Sagrera, de 68 fosses amb 358 cossos d’enterraments múltiples durant un setge de Barcelona. Tot i que aquests enterraments múltiples datarien de principis del segle XVII, coincidint en temps i espai amb un gran campament de les tropes de Felip IV establert durant un setge de Barcelona, el responsable del servei d’intervencions arqueològiques de l’Ajuntament, Josep Pujades, defensava ahir que les morts s’haurien produït degut a la pesta i no pas als combats. “Sabem que llavors hi havia al mateix temps una gran pesta a la ciutat de Barcelona”, explica Pujades. Malauradament no hi ha “bibliografia encreuada” de la guerra i la pesta, i als arqueòlegs els és difícil determinar amb certesa la causa exacta de la mort. Gairebé tots “eren homes, d’edat jove i d’una certa robustesa”, i gairebé cap presenta símptomes de violència.

L’actual campanya d’excavacions, a càrrec de l’empresa Antequem amb supervisió municipal, va començar el passat mes d’abril, poc temps després que Foment va reprendre les obres de la futura estació del TAV a la Sagrera. A hores d’ara queden tan sols tres fosses per excavar (de les que s’han localitzat) i Pujades creu que el nombre de cossos “no creixerà gaire” perquè són petites.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia