Arts escèniques

Lluís Pasqual dimiteix

El director presenta la seva renúncia a dirigir el Teatre Lliure després de la polèmica del juliol passat per les acusacions de maltractament psicològic

Afirma que el debat públic li ha fet perdre el suport necessari per continuar liderant el Lliure
Dones i Cultura va exigir la seva destitució i coneguts actors van sortir a la seva defensa

Com a mitjans de juliol, quan es va trobar enmig de polèmiques i tensions amplificades per les xarxes socials, Lluís Pasqual va rebre ahir mostres de suport i elogis per la seva gestió al capdavant del Teatre Lliure, però la decisió és ja irreversible: divendres va enviar una carta de dimissió al patronat, segons va filtrar TV3 ahir al matí.

El director teatral afirma en la carta que no es veu capaç de seguir liderant el teatre després de la polèmica en què s’ha vist implicat els darrers mesos, en què ha rebut crítiques per la seva renovació al capdavant del teatre per dues temporades més i ha estat acusat de maltractament psicològic per una actriu. Els manifestos demanant-ne la destitució o donant-li suport i les acusacions de tracte despòtic d’altres treballadors del Lliure van acabar d’agreujar la crisi. Segons Lluís Pasqual, aquest debat públic ha contaminat l’equip humà al Teatre Lliure i li ha fet perdre el suport necessari per continuar al capdavant del projecte.

Ahir al migdia, el president del Patronat, Ramon Gomis, i l’equip de direcció del Teatre Lliure van fer públic un comunicat en què “lamenten les circumstàncies que han fet prendre aquesta decisió a Lluís Pasqual, tot reconeixent la seva excel·lent tasca al capdavant del Teatre Lliure i desitjant-li el millor en la seva trajectòria professional”. En el mateix comunicat, van informar que “es manté la reunió del patronat prevista per al 14 de setembre, canviant l’ordre del dia per tal de tractar d’aquest assumpte”. L’equip de direcció, afegeix la nota, “continuarà la tasca del dia a dia, amb la voluntat d’acomplir la programació de la temporada 18/19 i donar continuïtat a la línia d’èxits mantinguda durant aquests últims anys sota la direcció de Lluís Pasqual”.

Referent del Lliure

Una estona abans, la consellera de Cultura, Laura Borràs, va comentar en declaracions als mitjans: “La figura de Lluís Pasqual és un referent del teatre català, entenc que si ha arribat a aquesta decisió el que hem de fer és respectar-lo.” I hi va afegir: “Correspon al patronat d’acceptar aquesta dimissió. Tenim prevista una reunió pel 14 de setembre en què s’ha de tractar de diverses qüestions i, naturalment, aquest serà un dels primers temes que tindrem en consideració.” Borràs va remarcar que “sempre ha estat vinculat al Teatre Lliure”: “Segur que és una decisió molt dolorosa, tenint en compte aquest vincle i que havia renovat el seu contracte. Si ell pensa que ha perdut la confiança del seu equip, dimitir és un gest que l’honora i ho hem d’acceptar.”

Laura Borràs va recordar que “desconeixia en quin punt es trobava la relació personal de Lluís Pasqual” amb la polèmica que va esclatar fa un mes i mig. En tot cas, la seva dimissió la va agafar de sorpresa. “El patronat li va renovar el contracte, amb una oferta per dos anys més, amb aquest afer. No era una situació de provisionalitat.”De fet, és el mateix patronat que apostava per la continuïtat de Lluís Pasqual i li va oferir un tercer mandat, a partir de la temporada 2019/20, satisfets per la programació, l’ocupació i per haver superat el tràngol de la crisi econòmica amb l’aposta ferma de l’Ajuntament. L’acord es plantejava com una mena de pròrroga de dos anys, temps en què, com el mateix Pasqual va explicar en la presentació de la temporada 2018/19, s’acordaria una nova forma de gestionar el teatre. Un cop resolt aquest tema, estava previst que ell plegués. La dimissió de Pasqual deixa enlaire aquests plans de renovació, però no afecta la propera temporada, que ja està tancada i inclou dues representacions dirigides pel mateix Lluís Pasqual, una de les quals és un dels plats forts, un muntatge d’El sueño de la vida, de Federico García Lorca.

L’Ajuntament de Barcelona va fer pública una nota: “Lamentem aquesta decisió, ja que teníem ben encarrilada la transició en els propers dos anys.” L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també va reaccionar al seu compte personal de Twitter: “El Teatre Lliure és i seguirà sent un referent imprescindible de l’escena teatral mundial, com ho ha estat sota la direcció de Lluís Pasqual, un imprescindible a qui Barcelona estimarà i reconeixerà sempre. Gràcies, Lluís.”

Menys reaccions

En general, però, hi va haver poques reaccions de la gent del món del teatre, potser resignada per una decisió que sembla irreversible. Sí que s’havien mobilitzat, en canvi, molts pesos pesants del sector teatral fa un mes i mig. Núria Espert va afirmar en aquestes mateixes pàgines: “Fa quaranta anys que treballo amb ell, des que era jovenet, al Lliure de Gràcia. He vist el Lluís Pasqual créixer, madurar i convertir-se en el millor director d’aquest país, i mai, mai, mai, mai, de la vida he sentit a Lluís Pasqual faltar al respecte a ningú. A cap actor, ni gran ni petit.”

Petició de destitució

Núria Espert reaccionava així a una denúncia del col·lectiu Dones i Cultura –format per unes 800 professionals de la cultura– que, en un comunicat fet públic l’11 de juliol, exigia la seva destitució per les seves maneres de fer “despòtiques i de mals tractes”. Dones i Cultura es va fer ressò d’una denúncia prèvia de l’actriu Andrea Ros, que, en un missatge de Facebook, denunciava que Lluís Pasqual li havia cridat i l’havia ridiculitzat durant els assajos d’El rei Lear, on també actuava Núria Espert.

Un centenar de personalitats del món del teatre van signar el 12 de juliol un contramanifest de suport al fins ara director del Lliure. Entre els signants, hi havia noms destacats com ara les actrius Núria Espert, Emma Vilarasau, Rosa Maria Sardà i Mercedes Sampietro, i els actors Jordi Bosch, Eduard Fernández i Antonio Banderas.

El Patronat del Teatre Lliure està format per l’Ajuntament de Barcelona, el Departament de Cultura de la Generalitat, el Ministeri d’Educació, Cultura i Esports i la Diputació de Barcelona. També en formen part professionals de renom del sector teatral com ara Pere Arquillué, Àlex Casanovas, Imma Colomer, Rosa Maria Sardà i Àlex Rigola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia