Llibres

Un clàssic adaptat als dies actuals

Walter Mosley guanya el XII Premi de Novel·la Policíaca d’RBA

El personatge Joe King Oliver sona a jazz, era el nom del mestre de Louis d’Armstrong

La mort sempre és present en una trobada en què es parla de novel·la negra, però sempre en clau de ficció. Ahir en l’acte de proclamació del guanyador del XII Premi de Novel·la Policíaca d’RBA i en la festa que per aquest motiu es va celebrar al vespre, Walter Mosley, el guanyador del premi, va haver de compartir el protagonisme amb el record del col·lega seu, el també guanyador d’aquest premi en passades edicions, Philip Kerr, i el llibreter de negre Paco Camarasa, morts tots dos aquest mateix any. Lorenzo Silva, president del jurat del premi, va destacar de Camarasa no només la seva importància com a llibreter i prescriptor, sinó sobretot perquè“era un lector creatiu, i això és important”. Pel que fa a la novel·la guanyadora, Traición, de Walter Mosley (Los Angeles, 1952), Antonio Lozano, responsable de la col·lecció Serie Negra, que publicarà a partir de demà l’obra guanyadora, va dir: “Es tracta d’un llibre molt clàssic, a l’estil de Raymond Chandler i Dashiell Hammett, amb un detectiu que vol justícia social, que ha estat un bon policia, però que tot i així té l’ètica una mica esbiaixada.” Aquest classicisme del personatge, anomenat Joe King Oliver, com un professor del trompetista Louis Armstrong, “contrasta amb una idea molt contemporània lligada als conflictes socials que hi ha ara”.

Mosley és un autor que sempre ha tractat els problemes d’injustícia i racisme al seu país. “Mentre hi hagi un sistema econòmic tolerat pels polítics com el que tenim, no hi haurà justícia. Cada cop són més les persones que no poden pagar-se l’atenció mèdica o l’habitatge”, va dir ahir. Mosley es va manifestar contra el president Donald Trump, però li veu una cosa positiva: “Ha fet que moltes coses negatives del meu país que s’ocultaven ara s’hagin fet més evidents i això permet a la gent d’anar-hi més en contra.”

Segons va anunciar en la presentació del premi la directora editorial d’RBA Llibres, Luisa Gutiérrez, la col·lecció Serie Negra no només serà de novel·la i s’obrirà a nous gèneres: els true crimes o cròniques criminals de no ficció, les biografies i també es considera la possibilitat de publicar novel·les gràfiques. També és reduirà el número de títols a dos o tres al mes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà