Cinema

Doblet d’Isaki Lacuesta

Guanya amb ‘Entre dos aguas’ la seva segona Petxina d’Or i es converteix en el sisè cineasta que s’endú dos cops el premi més important del festival basc

L’argentina ‘Rojo’, amb tres premis, va ser l’altra gran guanyadora d’aquesta edició

Set anys després de guanyar la Petxina d’Or del Festival de Sant Sebastià amb Los pasos dobles, Isaki Lacuesta (Girona, 1975) va rebre per segona vegada ahir al vespre el premi per Entre dos aguas. El director català s’afegeix així a la curta llista de directors que, en les 66 edicions que s’han celebrat, han guanyat dues vegades el màxim premi del festival: Francis Ford Coppola, Manuel Gutiérrez Aragón, Imanol Uribe, Arturo Ripstein i Bahman Ghobadi.

Alexander Payne, president del jurat oficial, va destacar que el premi s’ha atorgat per “unanimitat total” a aquest “compassiu retrat social” de l’entorn del protagonista. Isaki Lacuesta va fer sortir tot l’equip a l’escenari. “Normalment el protagonisme se l’emporten els actors i directors –va dir–, però el cinema és una feina d’equip. Aquesta és una pel·lícula feta en família.”

Entre dos aguas és un projecte singular, que navega entre la realitat i la ficció. “És una ficció molt realista”, va explicar el cineasta dijous passat, quan va presentar la pel·lícula. Podríem dir que es tracta d’una seqüela d’autor: el cineasta agafa Israel José Gómez Romero, Isra, el nen gitano que protagonitzava la seva pel·lícula La leyenda del tiempo (2004), i explica què s’ha fet de la seva vida: acaba de sortir de la presó, té dues filles, busca feina sense èxit... La història s’ambienta a l’illa de San Fernando, on va néixer Camarón de la Isla. Lacuesta insisteix que hi ha coses inventades i d’altres que són reals, però el que importa de debò és que és plena de veritat. Així ho havia vist la crítica i el jurat. Isaki Lacuesta ha volgut amb la pel·lícula “filmar el pas del temps” i “estar més pendent del que hi ha davant de la càmera que no pas al darrere”.

Altres guardons

L’altra gran triomfadora d’aquesta edició ha estat Rojo. Benjamín Naishtat s’ha emportat la Petxina de Plata a la millor direcció; Darío Grandinetti, la de millor actor, i el film argentí també s’ha endut el guardó a la millor fotografia. El filipí Brillante Mendoza ha estat distingit amb el premi del jurat pel seu retrat de la violenta lluita contra el narcotràfic a Alpha, the right to kill.

El premi al millor guió ha estat ex aequo per al film Yuli, d’Icíar Bollaín (de Paul Laverty), i L’homme fidèle, dirigit per Louis Garrel i escrit per ell mateix i Jean-Claude Carrière. La Petxina de Plata a la millor actriu noruega ha estat per a Pia Tjelta, impressionant en la seva interpretació d’una dona que es troba la seva filla que s’acaba de tirar per la finestra a Blind spot. Un día más con vida, documental d’animació dirigit per Raúl de la Fuente i Damian Nenow sobre el periodista i escriptor Ryszard Kapuscinski, ha rebut el premi del públic.

Revelació en la clausura

Després de la cerimònia dels premis, el Festival de Sant Sebastià es va clausurar amb la projecció de la producció Malos tiempos en El Royale, escrita i dirigida per un cineasta ple de talent, Drew Goddard. Nominat a l’Oscar pel guió de Marte, de Ridley Scott, també té en els seus crèdits com a guionista la sèrie Perdidos i va dirigir La cabaña en el bosque. En el seu nou film, ambientat a finals dels anys seixanta, reuneix en un decadent motel a la frontera entre Califòrnia i Nevada set personatges molt diferents, però que tenen en comú que amaguen alguna cosa. Els germans Coen, Quentin Tarantino i Agatha Christie són algunes influències d’aquest film protagonitzat per Jeff Bridges, Cynthia Erivo, Jon Hamm i el musculós Chris Hemsworth, present ahir en la clausura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia