Patrimoni

Una crònica esfereïdora

Palamós commemora l’atac del corsari Barba-rossa, ara fa 475 anys

S’ha editat un facsímil d’un document que relata la cruesa de l’atac corsari, a Palamós

El Servei d’Arxiu Municipal ha editat un facsímil de la crònica redactada pel notari de Palafrugell Antic Brugarol, de l’atac a Palamós del corsari Barba-rossa el 1543, per recordar aquesta tràgica efemèride. El document va ser transcrit pel regidor de Palamós Josep Estany perquè quedés en la memòria. Des de llavors s’ha conservat entre la correspondència de 1730 del fons de l’Ajuntament de Palamós.

Amb aquesta edició, elaborada per Sílvia Mancebo, especialista en paleografia i diplomàtica, el Servei d’Arxiu Municipal vol posar en relleu i difondre un dels documents singulars que es conserven en el seu fons, així com fer un reconeixement als autors dels segles XVI i XVIII que van recollir aquest atac. L’edició del facsímil es complementa amb altres actes que s’han preparat a Palamós per explicar el saqueig i incendi de la vila.

El text del notari de Palafrugell Antic Brugarol relata la crema i destrucció de Palamós, ara fa 475 anys. Va tenir lloc el 7 i 8 d’octubre del 1543. Vint vaixells de la flota del temible corsari turc Barba-rossa van atacar Palamós i Sant Joan. Els nens i les dones van marxar i es va quedar un grup d’homes. Els pirates van entrar per una part de la muralla no acabada, coneguda com la bretxa. No va sobreviure ningú. Quan hi van arribar reforços de Palafrugell ja era massa tard. Molts van morir cremats. Un infern.

Per això l’àrea de Cultura, Patrimoni i Arxiu ha programat un seguit d’actes, totalment gratuïts, per rememorar, contextualitzar i recordar les conseqüències d’aquell terrible assalt. Els actes començaran dissabte, dia 6, a les cinc de la tarda, amb una visita comentada a l’exposició Barba-rossa, instal·lada al Museu de la Pesca. Després, a la capella del Carme, el professor d’història moderna a la Universitat de Barcelona Agustí Alcoberro donarà una conferència amb el títol Lo gran cas de la presa, saco i crema de Palamós, 7 i 8 d’octubre de 1543. L’amenaça corsària a la Catalunya moderna, que tractarà dels fets de Palamós, posant el focus també en el que va suposar l’ofensiva corsària a l’Empordà i a Catalunya. Diumenge, a les 12 h, es farà una ruta guiada pel nucli antic visitant els espais més afectats per l’atac.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia