Patrimoni

Plànols que són història

L’arxiu municipal de Torroella incorpora diversos plànols fets pel qui va ser arquitecte municipal 40 anys

Els plànols, encàrrecs que havia fet l’Ajuntament, els ha donat el fill de l’arquitecte

L’arxiu municipal de Torroella de Montgrí ha incorporat part del fons documental de l’arquitecte Joan Baca, que va exercir les funcions d’arquitecte municipal durant prop de 50 anys, entre els anys trenta i finals dels setanta del segle passat. Joan Baca va ser el responsable dels principals documents de planejament de l’època, tot i que aquests els elaborava externament per encàrrec de l’Ajuntament.

L’arxiver municipal, Enric Torrent, explica que molts expedients municipals ja incorporen còpies d’alguns d’aquests plànols, però el seu valor rau en el fet que es tracta dels originals vegetals i contravegetals. Així mateix, n’hi ha que no se sabrien ubicar en cap dels expedients catalogats a l’arxiu.

“Són documents que ens ajuden a entendre i estudiar l’evolució urbanística de Torroella. La gran aportació és que completen la documentació que es té d’aquest període que va dels anys cinquanta als setanta del segle passat, tot i que n’hi han uns quants que no estan datats.”.

Jan Baca, també arquitecte, explica que el gran fons del seu pare és a l’arxiu de Terrassa, tal com va voler. Joan Baca va néixer a Terrassa el 1905 i va morir el 2003. Entre les seves moltes obres es pot destacar l’aquari de Barcelona, l’edifici conegut com Institut d’Investigació Pesquera de Barcelona, avui ja enderrocat. Baca va bastir una forta amistat amb Joan Pericot, amb qui la col·laboració professional va perdurar al llarg dels anys. Van projectar fàbriques a Terrassa, hotels i cases per tota la Costa Brava, Barcelona, Girona i Sitges, entre moltes altres poblacions. Jan Baca explica que creu que encaraqueden més documents de l’arxiu del seu pare relacionats amb Torroella.

Anna Maria Mercader, regidora de Cultura i de l’Arxiu Municipal, destaca que és un material molt interessant per conèixer l’evolució urbana tant de Torroella de Montgrí com de l’Estartit. La cessió s’ha pogut formalitzar gràcies a l’interès mostrat per Jan Baca perquè el material pogués formar part del patrimoni municipal. En aquest sentit, la regidora s’ha mostrat molt agraïda per la seva generositat.

L’arxiu custodiarà els documents, al voltant d’una trentena, com un fons individual dins del dipòsit que es posarà a disposició dels investigadors.

El ple municipal va aprovar-ne la cessió el mes de febrer i el fons ja pot ser consultat a l’arxiu, després que hagi estat inventariat i classificat per l’arxiver municipal. El material data dels anys cinquanta fins al 1976.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia