Patrimoni

Una trinxera al Collet

Les excavacions a la vil·la romana de Sant Antoni fan aflorar una trinxera i dos explosius de la Guerra Civil

A banda de les troballes romanes, destaca un búnquer encara per excavar

La darrera campanya d’excavacions al Collet de Sant Antoni de Calonge, dirigida per Marc Prat, investigador en formació del Laboratori d’Arqueologia i Prehistòria de la Universitat de Girona, ha permès posar al descobert una trinxera de la Guerra Civil i seguir recuperant interessants elements de la vil·la d’època republicana, que data del segle I aC, i que fins ara eren totalment desconeguts. Entre les troballes destaquen una sitja de grans dimensions per emmagatzemar cereals i una sèrie de petits forats alineats on possiblement s’haurien col·locat grans gerres d’emmagatzematge o dolia. Als descobriments d’època romana, cal sumar-hi, tant per la seva importància i valor com pel seu bon estat de conservació, les restes recuperades pertanyents a la Guerra Civil, així com dos explosius que van ser retirats per cossos de seguretat. La vil·la romana és travessada, en direcció nord-sud i est-oest, per una trinxera construïda a la vessant sud del Collet durant el transcurs de la Guerra Civil.

Un búnquer

Aquesta trinxera, que disposa d’un búnquer encara avui per excavar al seu sector oest, servia per controlar la línia de costa i l’accés des del sud al port de Palamós. En el transcurs de l’excavació, s’ha excavat la trinxera fins arribar a la roca natural del subsol. Els resultats són notables i ajuden a entendre el funcionament i l’organització d’aquesta estructura militar de caire defensiu. Paral·lelament als treballs arqueològics, el jaciment ha estat objecte de diferents tasques de consolidació d’algunes de les estructures de la vil·la romana per tal d’assegurar que aquestes aguantin el pas dels anys i siguin visitables en un futur proper.

Les excavacions continuaran, un cop s’ha renovat el conveni entre la UdG i l’Ajuntament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda