Art

El somni de perfecció

La Fundació Dalí confrontarà Dalí i Rafael en una exposició que inaugurà el 26 de novembre una conversa entre el director del Prado i el pintor Antonio López

En el vídeo promocional de la pròxima exposició temporal de la Fundació Gala-Salvador Dalí, el famós autoretrat de Rafael Sanzio de la Galeria dels Uffizi de Florència (c. 1506) es va dissolent a poc a poc fins a transformar-se amb una subtil transparència en el no menys conegut Autoretrat amb coll rafaelesc de Dalí (c. 1921). Més de quatre-cents anys separen aquests dos artistes, però la seva mirada somiosa és pràcticament idèntica. Rafael, l’últim miracle del Renaixement, no podia haver previst aquest deixeble extasiat al mateix temps per la seva dolcesa i per la descomposició de l’àtom, però Dalí sí que era perfectament conscient dels deutes contrets amb el mestre italià, a partir del qual el classicisme assoleix una tal perfecció, que provar d’anar més lluny ja només podia conduir al manierisme.

Dalí-Rafael, un somieig prolongat és el títol de l’exposició amb què la Fundació Gala-Salvador Dalí resseguirà la influència del toc de gràcia rafaelesc aprofitant el préstec temporal de la Verge de la rosa, una pintura de Rafael de cap a 1517 que es posarà en diàleg amb un oli de Salvador Dalí de l’època místico-nuclear, L’ascensió de Santa Cecília (c. 1955), a més de diversos dibuixos i material documental, algun d’inèdit. L’exposició serà inaugurada al Teatre Museu Dalí de Figueres el dilluns 26 de novembre, amb l’assistència del president de la Fundació, Jordi Mercader, i del director del Museu del Prado, Miguel Falomir, que conversarà sobre Dalí i la seva concepció de l’art amb el pintor madrileny Antonio López i amb Montse Aguer, directora dels Museus Dalí i comissària de la mostra, coordinada per Fiona Mata i Lucia Moni, del Centre d’Estudis Dalinians. El 6 de gener de 2019, el quadre de Rafael haurà de ser retornat al Prado, i a partir d’aquella data, i durant tot l’any, el buit serà omplert per una obra de Dalí en què l’admiració pel pintor italià també hi és present i que continuarà explorant la seva influència en l’obra daliniana. La recerca motivada per aquest préstec donarà lloc a una publicació divulgativa i a un contingut monogràfic en format digital al web de la Fundació. A més, s’han programat diverses activitats paral·leles, com ara un taller rafaelesc de Nadal i un itinerari pel teatre museu guiat per l’escriptor Vicenç Pagès Jordà.

D’altra banda, aquest dissabte, la Fundació Dalí, el Museu del Joguet i el Museu de l’Empordà organitzen, per primera vegada de manera conjunta, una ruta per Figueres sobre la infància i la joventut de l’artista (11 h).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Collboni esquiva reunir-se amb els impulsors de la campanya Salvem el Museu del Disseny

barcelona
Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú