Música

Candidatura al tron

Rosalía oficialitza la seva aposta per erigir-se en diva global amb l’edició d’‘El mal querer’, una fusió de flamenc amb ritmes urbans

La ‘cantaora’ de Sant Esteve Sesrovires triomfa en els MTV Europe Music Awards

Si el seu audaç management i Sony Music International se surten amb la seva, quan ben aviat es parli de grans dives pop a escala global caldrà afegir-hi el nom d’una veïna de 25 anys de Sant Esteve Sesrovires: Rosalía Vila i Tobella. La cantaora, instruïda a l’Escola Superior de Música de Catalunya i, també, al fons especialitzat en flamenc de la Biblioteca de Sant Roc, a Badalona, va publicar divendres El mal querer, un disc que l’artista anava desgranant en petites píndoles des de finals de maig (Malamente, el primer single, suma ja 28 milions de visualitzacions a Youtube) i que, amb la inestimable producció del canari –barceloní d’adopció– El Guincho, advoca per entrellaçar flamenc i noves músiques urbanes amb un punt de vista jove i desafiador que és fruit d’haver escoltat el rapper nord-americà Kendrick Lamar i la cantaora gitana La Niña de los Peines, traspassada gairebé fa cinquanta anys, amb tanta passió com naturalitat.

El mal querer, un disc del qual Sony, el mes de setembre passat, va revelar el títol i la data de llançament a través de les megapantalles publicitàries de Times Square (Nova York), és, en espera d’altres rànquings, número 1 a iTunes Espanya i, en posicions diverses, figura entre els 100 discos més venuts als EUA, França, el Regne Unit, Mèxic, l’Argentina, Finlàndia o Romania, entre un munt d’altres països en què Rosalía lliura un frec a frec amb estrelles del potent univers anglosaxó com Ariana Grande, Dua Lipa, Ed Sheeran i Drake.

La posició internacional de Rosalía, números a banda, però, ha resultat reforçada aquest cap de setmana, entre altres reverències, amb una foto de portada a la revista del diari francès Libération (que destacava el “diàleg enlluernador entre música urbana i ritmes ancestrals” de “la pop star catalane”) i una crítica a l’habitualment exigent The Guardian, que concedia a El mal querer una puntuació de cinc estrelles. “La seva veu és poderosa i emotiva”, destacava el diari anglès en un article titulat Un triomf del pop.

Rosalía –que tot just fa vuit mesos tancava al Palau de la Música la gira d’un primer disc, Los Ángeles, que, atès el ritme vertiginós que ha adquirit la seva carrera, sembla pràcticament prehistòric, va erigir-se abans-d’ahir a Bilbao en una de les grans protagonistes dels MTV Europe Music Awards (en què va interpretar Malamente) i, el 15 de novembre, aspira a endur-se cinc premis Grammy llatins en una gala a Las Vegas que podria ser el colofó d’una de les irrupcions més espectaculars protagonitzades mai per una artista catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia