Patrimoni

Patrimoni

La catedral del Montseny

Acaben els actes per commemorar el 950è aniversari de la consagració de l’església del monestir de Sant Salvador de Breda

Els actes van ser una defensa de la necessitat de defensar la història per mitjà del patrimoni

Els actes finals de la commemoració del 950è aniversari de la consagració de l’església del monestir de Sant Salvador de Breda que es van dur a terme ahir van ser, a la pràctica, una ferma defensa de la preservació del patrimoni, com a salvaguarda de la història i, també, de la convivència. Aquesta va ser una idea que va planar durant tot l’acte, que va ser precedit d’una missa solemne. La missa va ser oficiada conjuntament pel rector de Breda, mossèn Joan Triadó, i per mossèn Joan Auladell, que va ser vicari l’any 1968 i un dels impulsors de les celebracions del novè centenari.

L’alcalde de Breda, Dídac Manresa, va remarcar durant els parlaments l’esforç que ha fet el municipi per recuperar i reivindicar el seu llegat: “Els bredencs a vegades no sabem el tresor que tenim.” Manresa va voler agrair l’esforç que han fet les institucions que s’han bolcat amb Breda, des de les europees, per mitjà dels fons Feder, fins a la Generalitat i la Diputació de Girona, entre d’altres. “Ens espera un futur esplendorós si sabem creure’ns el que tenim”, va remarcar l’alcalde. Un argument que va seguir Vicent Sanchis, director de TV3, que va destacar la importància del patrimoni català i la necessitat que es faci consciència del seu valor dins l’àmbit de l’educació. Per la seva part, el pare abat del monestir de Montserrat, Josep Maria Soler, va remarcar la importància de recordar el passat per treballar des del present per construir el futur. Finalment, el bisbe de Girona, Francesc Pardo, va encoratjar a continuar treballant.

A dos quarts de nou del vespre l’Ajuntament de Breda va organitzar un concert de l’Orfeó Català a la sala gran del Cercle Bredenc, per rememorar que el 1968 ja va actuar la mateixa societat coral en el mateix indret per celebrar el novè centenari. La consellera de Justícia, Ester Capella, hi va ser present en representació institucional de la Generalitat. Amb aquests actes es clou el programa d’activitats que s’han anat realitzant al llarg de la tardor, entre els quals hi ha hagut una gran cercavila el passat dia 1 de desembre en la qual van participar diverses entitats del municipi, un acte d’homenatge als organitzadors del novè centenari o una conferència sobre la història de monestir de Sant Salvador.

El monestir de Sant Salvador de Breda és un antic cenobi benedictí. Juntament amb la resta del nucli antic de la ciutat va ser declarat monument històric artístic el 1974. Aquesta obra està inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. La construcció es va iniciar el 4 de juny de 1038 i l’encarregat de supervisar les obres va ser Sunyer, primer abat de Sant Salvador. Sunyer va morir abans que l’edificació finalitzés i va ser el seu successor, l’abat Amat, qui finalment va culminar l’obra. L’església del monestir va ser consagrada pels bisbes de Girona i de Barcelona el 4 d’octubre de 1068.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES
música

Malson Atmosfèric arriba a un final d’etapa per Sant Jordi amb ‘Si t’enyoro’

girona
cultura

Reivindica el llegat del poeta Gerard Vergés

Tortosa
LLIBRES

Neus Penalba desvela les fonts culturals europees de Rodoreda

Barcelona
SANT JORDI 2024

Biblioteques vives i imprescindibles

Barcelona

Byron: boig, dolent i perillós

Barcelona
Barcelona

David Walliams, supervendes de literatura juvenil i pregoner

Barcelona