Altres

Eudald Carbonell

arqueòleg i paleontòleg

“La tecnologia ens humanitza”

Eudald Carbonell va presentar a Figueres el llibre ‘Elogio del futuro’, en què projecta una societat evolucionada i amb diversitat d’espècies humanes

“Em contradic, doncs existeixo.” Parlar amb Eudald Carbonell (Ribes de Freser, 1953), director general de la Fundació Atapuerca i investigador de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), és fer-ho amb un pou de ciència. Fa sentències que fan rumiar i les deixa anar conscient que aquestes provoquen un curtcircuit a l’interlocutor. Com quan diu que “el passat ja no és important per entendre el futur”, malgrat ser ell un reputat arqueòleg i paleontòleg que s’ha dedicat anys i panys a l’estudi del passat més llunyà de la nostra espècie. “És sabent cap on anem, és a dir, projectant un futur plausible, que puc entendre millor el passat”, matisa Carbonell, que diu que ja de petit la seva mare li deia que era l’esperit de la contradicció.

Eudald Carbonell és una màquina de pensar i d’exposar els seus coneixements, i dijous passat ho va demostrar novament en la presentació del llibre Elogio del futuro, que va tenir lloc al Museu de la Tècnica de l’Empordà, en un acte organitzat per la Llibres Low Cost i l’Institut d’Estudis Empordanesos. El llibre, publicat per l’editorial Arpa, és un relat en forma d’assaig del que ha estat, és i pot ser la humanitat al llarg del recorregut evolutiu. En aquest llibre l’autor proposa un canvi ambiciós en la manera de comprendre l’evolució de l’ésser humà i de la nostra espècie. És així que insisteix que hem de deixar de banda les explicacions basades únicament en el passat històric i “prioritzar una construcció conscient del futur mitjançant un relat que impulsi l’acció humana”. És en aquest punt, davant el moment de col·lapse que vivim, que Carbonell remarca que, per subsistir com a espècie, cal “potenciar la nostra capacitat per decidir” i “vèncer l’atzar i el determinisme ambiental” per mitjà de l’ús social compartit dels coneixements científics i de la tecnologia. És aquí on la cooperació serà un element clau: el que triomfarà és “la individualitat col·lectiva”.

Contràriament al que es diu, ell defensa que és la tècnica el que ens humanitza. “És la socialització de la tècnica, els estudis de genètica amb la biologia, la física i la química, com les més importants disciplines de les humanitats, les que ens han fet més humans.” I cap on evoluciona la nostra espècie? Com ens afectarà l’horitzó tecnològic? Carbonell suggereix coses interessants: la possibilitat de generar noves espècies sobre la Terra i a altres planetes i l’estampació 5D, que afegirà a la 3D la quarta dimensió, la de la vida, i la cinquena dimensió, la de la consciència.

Diversitat d’espècies

El seu relat sobre el que és i ha de ser la humanitat té clar que l’Homo sapiens deixarà enrere el gènere homo per reeixir fins al punt òptim de la seva evolució. “Ben aviat conviurem com ho feien els nostres avant-passats amb altres espècies humanes, quan l’Homo sapiens ja competia amb els Homo neanderthalensis i l’home de Denisova. Hi haurà una gran diversitat de diferències humanes: les naturals, les modificades genèticament, ciborgs, robots.... Com al llibre, proposa per fer-nos una idea de la imatge evolutiva i de la “diversitat d’espècies i consciències” aquella escena que la pel·lícula Star Wars ens va deixar per a la posteritat: la de la cantina de Mos Eisley a Tatooine. “La diversitat és una forma d’evolució”, conclou, tot recordant que l’ésser modern té gens neandertals.

Eudald Carbonell és optimista i encara que no té tanta fe amb l’espècie com sí esperança amb el temps. Assegura que “anem bé” perquè “estem desorientats”. Perquè a diferència del que ens volen fer creure és “en la desorientació i no en la seguretat quan l’espècie evoluciona”, destaca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA