Patrimoni

El Vedruna de Palamós cedeix les seves imatges

L’Ajuntament es farà càrrec d’un fons de més de 7.000 fotografies que formen part de la història del poble

L’Ajuntament de Palamós i l’escola Vedruna de Palamós han signat un conveni mitjançant el qual aquest centre educatiu del municipi cedeix a l’Arxiu de Palamós el seu fons fotogràfic. Des del Servei d’Arxiu Municipal de Palamós s’ha valorat molt positivament la iniciativa, ja que aquest fons d’imatges forma part de la memòria col·lectiva de Palamós, reflecteix la vida escolar de molts palamosins i palamosines, i és una mostra de l’activitat educativa d’una de les escoles del municipi.

El fons fotogràfic que ara s’ha cedit està compost per més de 7.000 fotografies recollides en prop de 700 reportatges, que mitjançant l’acord signat s’ha integrat ara al conjunt de fons que custodia el Servei d’Arxiu Municipal de Palamós.

Aquestes imatges recullen les diverses activitats acadèmiques del centre, els aniversaris de l’escola, les celebracions com ara el carnestoltes, la castanyada, la diada de Sant Jordi o les festes de Nadal. També es destaquen les activitats musicals i teatrals, els retrats dels grups de classe per promocions, la commemoració de la festa de Santa Joaquima Vedruna, les colònies escolars i les colònies d’estiu, les eleccions, les activitats i els esdeveniments esportius, les activitats extraescolars, les excursions, la festa de graduació, el festival de fi de curs; a banda de les activitats, el fons també aplega fotografies de les instal·lacions de l’escola.

Des del Servei d’Arxiu s’ha fet una primera intervenció en el fons a fi de conèixer el seu volum i el seu abast; l’objectiu és treballar en la seva preservació, incidint en la seva descripció i facilitar-ne l’accés dins de la funció cultural pròpia dels arxius. A banda dels documents fotogràfics, alguns reportatges disposen també de documentació complementària com ara cartells, retalls de premsa, fulls volants, cançons i programes de mà, que donen context a les imatges.

Història

L’escola Vedruna de Palamós és un centre docent concertat en els nivells d’educació infantil, primària i secundària obligatòria, i batxillerat que va obrir les seves portes al municipi l’any 1883 en un immoble situat al carrer de les Notaries.

L’any 1967, l’escola es va dotar d’un nou edifici que s’ha mantingut fins a l’actualitat situat al carrer Xaloc, i on l’activitat docent hi té lloc des del curs 1968/1969. El centre ha tingut des dels seus inicis un notable arrelament al municipi i per les seves aules ha passat un volum important de la població infantil i juvenil de Palamós.

L’activitat docent pròpia de l’escola Vedruna ha comportat la producció d’un important nombre de documents fotogràfics, que s’han conservat en àlbums, els quals són retrat representatiu de l’evolució de l’escola i de les activitats realitzades pel centre durant el període 1968-2015.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia