Altres

El carnet comú de biblioteques, imminent

El president de la Generalitat, Quim Torra, va anunciar ahir durant la cloenda de la celebració del centenari de la Xarxa de Biblioteques Populars la implementació del carnet comú de biblioteques i el catàleg únic per al primer semestre d’aquest 2019. Amb aquests elements es podrà tenir accés al fons bibliogràfic de les 412 biblioteques públiques del país mitjançant un servei nacional de préstec interbibliotecari. Durant l’acte celebrat al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, Torra va reivindicar la feina de la xarxa de biblioteques i la institució que la va crear, la Mancomunitat. “Insistim que volem construir la República sobre el talent i la llibertat”, va dir Torra, que va assenyalar els llibres com a eina per “combatre el populisme”. “A més cultura menys populisme. A més llibres, més llibertat.”

Torra va aprofitar la seva intervenció per anunciar “un dels fruits madurs d’anys de molta feina”, en referència al catàleg i el carnet unificat de biblioteques. La iniciativa es va projectar el 2014 per millorar el Sistema de Lectura Pública de Catalunya.

En referència als inicis de la Xarxa de Biblioteques, Torra va reivindicar “modernitat i futur com a país” quan va recordar la feina de la Mancomunitat de Catalunya. “La Mancomunitat va fer de la cultura la seva raó de ser. La nova Catalunya ha estat fundada per llibres”, va dir. El president va lliurar, juntament amb la consellera Laura Borràs, els diplomes del centenari als representants de les cinc primeres biblioteques de Catalunya fundades l’any 1918, la de Valls, la d’Olot, la de Sallent, la de les Borges Blanques i la biblioteca de Canet de Mar, aquesta última un any després.

El president va rememorat els anys d’exili de figures com per exemple Mercè Rodoreda, “que s’emportaven la cultura i la llengua” a l’estranger. “Això va passar en aquest país. Tornem a viure aquesta presó que no hauríem d’estar vivint”, va recordar. Per la seva banda, la consellera de Cultura, Laura Borràs, va assegurar que l’inici de la Xarxa de Biblioteques a l’època noucentista “equival literalment a la construcció d’una Catalunya nova”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona