Patrimoni

Les cares de la pedra de Girona

La Girona antiga va ser construïda durant molts segles amb una pedra extreta de pedreres properes a la ciutat, l’anomenada pedra de Girona. Amb aquest material es van fer la catedral, les muralles i les cases, i també s’hi van esculpir capitells i columnes molt fines. Aquesta pedra, present arreu de la ciutat, és un dels senyals més característics.

Ara la Biblioteca Carles Rahola dedica un cicle de conferències que tractarà al voltant d’aquest element emblemàtic des de diversos punts de vista. Des d’avui i fins al 28 de maig, l’auditori de la biblioteca serà el marc d’unes xerrades a través de les quals s’explicarà com és, de què està feta, la seva edat, on eren les pedres, com era extreta, treballada i destinada als diferents edificis i com la seva manufactura es va difondre per les comarques properes i també, gràcies al comerç marítim, Mediterrani enllà.

La historiadora Francesca Español serà avui l’encarregada d’obrir el cicle amb la conferència titulada Quan l’arquitectura es va vestir de ‘marbre blau’ (18.30 h, entrada lliure). La setmana que ve, Jordi Oliver tractarà el tema de les pedreres sorrenques de Gerunda (29 de gener) i, el 5 de febrer, Josep M. Nolla parlarà del material de les muralles de la ciutat. Li agafarà el relleu David Brusi per tractar de la geologia (19 de febrer) i Jordi Sagrera, del seu ús en la construcció entre els segles XIII i XVI (5 de març). Més endavant completaran el cicle amb les seves aportacions personals: Sandrine Victor (19 de març), Eduard Canal (30 d’abril), Miquel Àngel Fumanal (7 de maig), Josep Brugada (21 de maig) i Joan Domenge (28 de maig). Totes les conferències tindran lloc a les 18.30 h.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia