Patrimoni

“L’espoli es manté”

Laura Borràs demana reactivar la comissió bilateral per desencallar el retorn pendent dels ‘papers’

Aquesta setmana, la direcció general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya ha requerit per carta la convocatòria de la comissió entre el govern i l’executiu espanyol per desencallar la negociació del retorn pendent dels papers de Salamanca.

Segons ha explicat al Parlament la consellera de Cultura, Laura Borràs, a l’arxiu encara es conserva “una quantitat abundant de material” que pertany a Catalunya i el retorn del qual està pendent de ser aprovat en la comissió bilateral, que no es reuneix des del 2017. “L’espoli es manté”, ha afirmat Borràs, que s’ha referit també als 30.000 folis el retorn dels quals ja va ser aprovat però que mai van arribar i són objecte d’un litigi judicial encara no tancat.

Borràs ha reclamat en una interpel·lació al govern des del Parlament la plena restitució del fons arxivístic espoliat a la Generalitat de Catalunya durant el franquisme.

La consellera ha denunciat que “Salamanca continua retenint uns 30.000 documents que van ser objecte d’espoli durant la Guerra Civil i reclama “restituir, per dignitat, una documentació que pertany al poble, als ciutadans i a les entitats, a l’administració, local i nacional, de Catalunya”.

Entre els anys 2006 i 2014 han retornat a Catalunya 1.480.000 folis, en 1.674 caixes, a més de 900 llibres, deu cartells, tres mapes i dues banderes. En aquest sentit, ha informat que el 96% dels fons retornats a Catalunya ja han estat tornats als seus propietaris. Alhora, la consellera afirma que des de l’Arxiu Nacional de Catalunya es treballa per localitzar els titulars legítims del 4% restant (uns 59.000 documents) i iniciar els expedients de restitució corresponents. “El procés de restitució està obert i constantment tenim expedients de resolució en curs”, hi ha afegit.

Borràs ha reclamat també la plena restitució de tots els fons que van ser espoliats a la institució com a “botins de guerra” i ha explicat que, en la reunió del mes d’octubre de l’any passat amb el Ministre de Cultura, havia reclamat també prop de 4.500 fulls i unes 200 fotografies i plànols pertanyents a la Generalitat republicana, dipositats a l’Arxiu General Militar d’Àvila.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia