Música

Viatge pel fil de les cobles

L’Espai Ter promou un recorregut històric amb cinc concerts de cobla

La formació de cobla va néixer a l’Empordà a mitjan segle XIX, amb una importància significativa de Torroella de Montgrí, i va triomfar gràcies al fet que en aquell moment va ser la música de moda que agradava el jovent i que els connectava al món. Encara que actualment sembli difícil de comprendre, en els seus orígens va suposar una autèntica revolució social.

L’ Auditori Teatre Espai Ter ha endegat un projecte, Pioners, revolucionaris i contemporanis, que té com a objectiu difondre el paper de la cobla com a element clau de la cultura popular i tradicional catalana, proposant un viatge per la seva història fins als nostres dies, explicada a través de cinc concerts: La Principal de la Bisbal (celebrat el 2 de febrer) i Metropol (dissabte 23 de març) dins del Cicle Grans Orquestres; Montgrins (23 de febrer) i Biflats (13 d’abril) dins de la programació estable de l’Espai Ter i, finalment, la Cobla Bisbal Jove (29 de març) dins de les propostes educatives de música adreçades a escoles d’educació infantil i primària.

El concert anunciat de la Cobla Montgrins. Pere Rigau i els compositors torroellencs, que tindrà lloc dissabte és un concert en homenatge a la commemoració dels 150 anys del naixement de Pere Rigau (29 de desembre de 1868), fundador d’Els Montgrins, i a la llarga tradició musical de Torroella de Montgrí, a través del qual es podran escoltar obres de compositors locals encapçalats per la figura indiscutible de Vicenç Bou i altres peces d’altres compositors que han esdevingut himnes del nostre país.

L’evolució de la cobla cap al model de cobla orquestra està representat amb els concerts de La Principal de la Bisbal i Metropol. Pel que fa a la cobla més actual, entesa com a big band catalana –allunyada de la formació que només toca sardanes– tindrà com a abanderats els Biflats, que és presenten a si mateixos com “una cobla gamberra” i presentaran en concert el seu nou treball Hummusman.

Paral·lelament, en aquest sentit de nova cobla revolucionària, tindrà lloc també una activitat educativa, Sssshhht!, projecte coproduït amb la Cobla Bisbal Jove, que vol mostrar la potència de la cobla més enllà de la formació que interpreta sardanes.

Campanya educativa

Per altra banda, l’activitat educativa es va iniciar a principis de mes amb l’obra de teatre Hotot, de la companyia Cascai Teatre amb un total de 693 alumnes procedents de centres de Torroella i Verges. Les propostes educatives, que acabaran al maig, arribaran a les 24 funcions i en aquests moments hi ha reserves per a 7.425 alumnes.

LA DATA

29.12.1868
Neix Pere Rigau, fundador d’Els Montgrins i personalitat pintoresca del món sardanista empordanès.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

DANSA

El Mercat convida dues coreografies noruegues a ballar complexes celebracions

BARCELONA
cultura

Collboni esquiva reunir-se amb els impulsors de la campanya Salvem el Museu del Disseny

barcelona
Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri