Patrimoni

La UdG excava al Sàhara Occidental

Prehistoriadors de la UdG han excavat una tomba monumental als territoris del Sàhara Occidental, a la zona de Sluguilla Lawash. La tomba està formada per un túmul de 16 metres de diàmetre i dues fileres de lloses paral·leles alineades al llarg de 52 metres.

Els materials recuperats durant l’excavació no han permès d’obtenir una data radiocarbònica per la mala conservació de les restes òssies. Amb tot, una datació de carboni 14 efectuada sobre materials ceràmics recuperats en altres llocs i que es poden associar a la mateixa tipologia de tomba indiquen que podrien situar-se entre el 3.400 i el 3.000 aC.

Gran túmul de pedres

L’excavació ha posat al descobert un sol individu adult disposat amb les cames flexionades en una estructura de lloses de grans dimensions que finalment va ser recoberta amb un gran túmul de pedres i terra. Malgrat aquesta monumentalitat, la persona va ser enterrada amb un aixovar pobre de cadenes circulars elaborades amb closca d’ou d’estruç i que podrien haver estat enfilades com un collaret o braçalet. Les restes del difunt només s’han pogut recuperar parcialment a causa del mal estat de conservació, un fet molt habitual a les regions saharianes a causa de l’aridesa ambiental i de l’acidesa del context sedimentari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia