Música

‘Egmont’, 80 anys després

Girona recupera l’obra dramatitzada en commemoració de l’assassinat de Rahola

El concert, promogut per la Comissió de la Dignitat, reuneix l’Orquestra Simfònica de Girona

El 23 d’abril de 1937, l’obertura d’Egmont tancava un concert benèfic celebrat al Teatre Municipal de Girona. Va ser l’últim cop que es va poder sentir l’Orquestra Simfònica de Girona. Ara, la Comissió de la Dignitat, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, promou un retrobament de forma excepcional de la formació per tal que interpreti la peça en un concert que tindrà lloc diumenge al Teatre Municipal, el qual també vol ser una forma de condemna de la repressió. I és que la coincidència amb el 80è aniversari de l’afusellament de Carles Rahola (el 15 de març de 1939) evidentment que hi té molt a veure.

Egmont va ser escrita per Goethe l’any 1787 i musicada per Beethoven el 1810 i narra la condemna a mort i l’execució del comte Egmont a Flandes per part de les tropes espanyoles del duc d’Alba. D’aquesta forma es traça el fil històric que va del segle XVI fins a l’actualitat “per condemnar la repressió política i la intolerància de l’Estat espanyol”, com destaquen els impulsors de l’espectacle.

Aquest consistirà en la lectura dramatitzada Egmont, per la llibertat i contra la repressió. 80 anys de l’assassinat de Carles Rahola i hi haurà la participació de 45 músics amb el lideratge de Daniel Mestre com a director musical, de Jaume Mallofré com a director d’escena i de Joaquim Rabasseda com a coordinador del projecte teatral.

L’acte, que tindrà lloc a les 12 del migdia, té un caràcter solidari i, per això, tant músics com actors treballaran desinteressadament i cediran els drets d’execució a la Comissió de la Dignitat. Els fons que es recaptin es destinaran directament a la caixa de la solidaritat.

Un llibre i una xerrada

Paral·lelament l’editorial Curbet ha reeditat el llibre en català. El text traduït per Joaquim Pena el 1935 i editat per la Generalitat el 1938 va ser destruït després de l’arribada dels franquistes. També, el musicòleg Joan Gay oferirà en el seu cas avui, a les set de la tarda (auditori Josep Irla de la Generalitat de Catalunya, l’entrada és lliure), una conferència titulada Egmont, reivindicat per Carles Rahola, que vol ser un preludi del concert de diumenge i una oportunitat per saber més tant de la l’obra, de l’Orquestra Simfònica com del mateix Rahola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia