Llibres

Fages, un autor imprescindible

L’Any Fages de Climent es va tancar ahir oficialment, però continua endavant la recuperació de la seva obra

Les pròximes publicacions se centraran en les seves cartes i en la relació de Fages amb Dalí

“Quan Fages de Climent va morir, el 1968, havia publicat 14 llibres, i ara, mig segle després, ja té 32 obres editades”, diu Jordi Canet, comissari de l’ Any Fages de Climent , que es va cloure ahir oficialment amb un acte institucional que va tenir lloc a l’Ateneu Barcelonès, presidit per la consellera de Cultura, Laura Borràs. L’Any Fages de Climent, impulsat des de Castelló d’Empúries i Figueres, ha commemorat el cinquantè aniversari de la mort de l’autor empordanès, prolífic en diferents fronts –la poesia, la narrativa, el teatre, el periodisme– però encara poc conegut. Aquest any d’activitats ha servit, segons Canet, “per reivindicar la seva figura i la seva obra, i per resituar Fages en el panorama literari català del segle XX, com un dels autors imprescindibles”.

Jordi Canet subratlla que un dels eixos principals de l’Any Fages de Climent ha estat, justament, una intensa activitat editorial: des de fa cinc o sis anys, quan van començar els preparatius d’aquesta commemoració, Brau Edicions ha publicat, en col·laboració amb la comissió organitzadora de l’efemèride, dotze obres inèdites de Fages de Climent, a les quals s’han d’afegir les reedicions de la Balada del Sabater d’Ordis i Les bruixes de Llers, dues de les seves obres més conegudes. I les publicacions continuaran més enllà de l’Any Fages de Climent: el mateix Canet, que treballa des de fa dos o tres anys en el buidatge de l’important fons documental que es troba a la casa pairal de la família de l’autor a Castelló –una seixantena decaixes–, està preparant l’edició de la seva correspondència, i afirma que hi ha pendents cap a vuit llibres més inèdits, entre poesia, novel·la i teatre. A més, Brau també publicarà aviat un llibre de Josep Playà sobre la relació de Fages de Climent amb Salvador Dalí.

Tampoc acaba aquí l’Any Fages de Climent pel que fa a altres activitats, com ara l’exposició Carles Fages de Climent. L’Arcàdia empordanesa, que continua oberta fins a final d’any al Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó de Castelló d’Empúries. La bona entesa amb el net de l’autor, Carles Fages Torrents –que també va participar a l’acte d’ahir–, fa pensar que més endavant serà possible habilitar a la casa familiar de Castelló un espai permanent d’exposició i estudi sobre Fages de Climent.

A l’acte d’ahir al vespre a l’Ateneu Barcelonès, conduït per l’actriu Cristina Cervià, van assistir també el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Joan-Elies Adell; la directora de la Càtedra de Patrimoni Literari Maria-Àngels Anglada-Carles Fages de Climent de la UdG, Mariàngela Vilallonga, l’alcalde de Castelló, Salvi Güell, i el regidor Francesc Cruanyes. Durant l’acte va haver-hi intervencions musicals d’Amadeu Casas i Erxart Casas, amb tres temes del disc Lo gaiter de la Muga, i una lectura dramatitzada de l’obra Les bruixes de Llers a càrrec de l’Aula de Teatre de la UdG. També s’hi va projectar un fragment del documental Balada empordanesa, d’Arcadi Lozano.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia