Arts escèniques

Caballé, sempre a Peralada

El Festival Castell de Peralada s’obrirà amb el Ballet del Teatre Mariïnsky i es clourà amb un recital de Radvanovsky dedicat a Montserrat Caballé

Una exposició fotogràfica recordarà les 19 vegades que Caballé va actuar al festival
El festival estrenarà una òpera de Joan Magrané i una nova producció de ‘La Traviata’
Paul Anka, Pink Martini, Cirque Éloize, Charlotte Gainsbourg i Jessie J. actuaran a l’Estiu Musical

El cèlebre Ballet del Teatre Mariïnski de Sant Petersburg obrirà, amb dues representacions que tindran lloc els dies 4 i 5 de juliol, la 33a edició del Festival Castell de Peralada , que ahir al migdia es va presentar al Saló dels Miralls del Gran Teatre del Liceu, de Barcelona, en una roda de premsa amb dimensió de gran acte social. El festival ha programat un total de 26 propostes escèniques en 27 nits, fins al 17 d’agost. “Una programació ambiciosa i diferent”, presentada ahir per la presidenta de la Fundació Castell de Peralada, Isabel Suqué, amb “una il·lusió i una passió renovades”, un any i dos mesos després de la mort de la mort de la seva mare i predecessora en el càrrec, Carmen Mateu. “L’òpera i la dansa marquen com sempre la diferència de la nostra programació”, va remarcar Suqué.

Una de les grans protagonistes d’aquesta edició serà Montserrat Caballé, a la qual s’homenatjarà amb una exposició als jardins del castell, on s’evocaran les 19 vegades que la soprano catalana va actuar a Peralada. I també serà recordada amb un concert molt especial, l’últim dia de la programació: “La gran diva actual homenatjarà la gran diva eterna”, va dir el director del festival, Oriol Aguilà, per descriure el recital que Sondra Radvanovsky dedicarà a Caballé en el seu escenari preferit de Peralada, l’església del Carme.

El festival inclourà tres estrenes: Història d’un soldat, de Stravinski, posada en escena per La Fura dels Baus; l’òpera contemporània Diàlegs de Tirant e Carmesina, de Joan Magrané, i una nova producció pròpia de La Traviata, de Verdi, amb l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu dirigida per Ricardo Frizza, i les veus d’Ekaterina Bakanova, René Barbera i Quinn Kelsey, sota la direcció escènica de Paco Azorín. La col·laboració amb el Liceu i Azorín continuarà l’any vinent amb una nova Aïda a Peralada.

“Aquest any Peralada va de somnis”, va dir Oriol Aguilà, i el primer somni s’ha plasmat en el cartell del festival, que ha creat la fotògrafa i artista multidisciplinària Ouka Leele, protagonitzat per la seva filla María. En la part musical, destaca El somni d’una nit d’estiu de Mendelssohn, amb el qual debutarà a Peralada el mestre Gustavo Dudamel al capdavant de la Mahler Chamber Orchestra & Friends, amb el Cor de Noies de l’Orfeó Català i l’actriu María Valverde, parella del director veneçolà, com a narradora. Aguilà té previst que aquest projecte oníric tingui continuïtat l’any vinent amb El somni d’una nit d’estiu de Britten.

La lírica tindrà un cap de setmana molt especial, del 18 al 20 de juliol, amb l’estrena absoluta, al claustre del Carme, de l’òpera de cambra Diàlegs de Tirant e Carmesina, amb música de Joan Magrané, llibret i direcció de Marc Rosich i espai escènic a càrrec de l’artista Jaume Plensa. L’endemà es podrà veure a l’auditori del parc del castell Història d’un soldat, de Stravinski, portada a “la contemporaneïtat” de les guerres actuals per Àlex Ollé i La Fura dels Baus. El dissabte 20 de juliol actuarà a l’església del Carme el tenor Ludovic Tézier. Pel mateix escenari passaran altres grans veus internacionals, com ara la soprano Camilla Nylund i el tenor Joseph Calleja, que actuaran abans de la primera de les dues representacions de La Traviata posada en escena per Paco Azorín amb el lema Sempre libera!, per subratllar aquest moment “d’alliberament de la dona i d’altres col·lectius que sempre han estat en segon terme”, en paraules d’Azorín. “Farem una lectura de La Traviata absolutament contemporània, però també molt poètica”, hi va afegir.

Per a l’endemà de la segona representació de La Traviata s’ha programat un concert de música barroca, Human love, love divine, íntegrament dedicat a Händel. Núria Rial i Juan Sancho seran les veus principals d’aquest concert, punt de partida d’un disc que serà editat per Sony Music. El bloc líric de l’agost continuarà amb el ja anunciat concert líric de Juan Diego Flórez amb la soprano Ruzan Mantashyan, acompanyats per la Simfònica del Vallès.

Pel que fa a la dansa, després de la doble obertura del festival amb el Mariïnsky, amb Les quatre estacions –música de Max Richter i coreografia d’Ilya Zhivoi– i una segona nit amb coreografies de Fokine, Robbins i Ashton, el ball continuarà amb El Quijote del Plata, del Ballet Nacional del Sodre de l’Uruguai, i l’espectacle, també avançat, d’Acosta Danza, la companyia del ballarí i coreògraf cubà Carlos Acosta.

L’Estiu Musical inclourà la cantant i actriu Charlotte Gainsbourg, filla i digna hereva de Serge Gainsbourg i Jane Birkin; el Cirque Éloize, amb el seu circ contemporani ric en sensacions i connexions amb altres arts; Paul Anka, il·lustre crooner i coautor de My Way, que homenatjarà Frank Sinatra; els també nord-americans Pink Martini, en la seva tercera visita a Peralada, per celebrar el 20è aniversari de Sympathique (Je ne veux pas travailler), i la diva pop britànica Jessie J. L’espectacle Maestro clourà el festival d’una manera “molt diferent”, amb la Giorquestra acompanyant diversos discjòqueis, com ja ho va fer al Liceu amb un gran èxit. El Petit Peralada rebrà Dàmaris Gelabert i, a la plaça de la Vila, l’espectacle Ingràvida floració, amb Vespres d’Arnadí i diversos ballarins.

En paral·lel i al territori

Dins l’apartat El Festival al Territori s’han programat dos espectacles fora de Peralada. A Figueres, en el context de les Fires de la Santa Creu i del Dia de la Dansa, es podrà veure el 29 d’abril a La Cate l’espectacle Perseguint un somni de Sol Picó: una xerrada íntima, com si parlés des del sofà de casa seva, sobre els seus 20 anys de professió (20.30 h, entrada gratuïta). A Girona, en ple Temps de Flors, s’ha programat per al dia 23 de maig al Teatre Municipal La disputa, amb els personatges de Voltaire i Rousseau interpretats respectivament per Josep Maria Flotats i Pere Ponce, amb el primer fent-se càrrec també de la direcció.

L’apartat Paral·lels tindrà com a gran protagonista el pianista Marco Mezquida: actuarà als capvespres a la finca Malaveïna amb el guitarrista Chicuelo i, l’endemà, amb un trio que interpretarà Els somnis de Ravel, i a l’hotel Peralada tindrà una Cita a cegues amb Sol Picó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Josep Maria Sebastian: “Tots els crims són de proximitat... per a algú segur”

campdevànol
música

La cantant kurda Aynur Dogan encapçala el FIMPT de Vilanova i la Geltrú

vilanova i la geltrú
MÚSICA

La periodista empordanesa Georgina Arnau debuta en la música com Genna amb ‘El pacte’

castelló d'E.
art

El ‘Bestiari’ de Carlos Casas porta a Venècia sons i imatges d’onze parcs naturals catalans

venècia
Crítica

Quant n’hem d’aprendre!

música

Cala Vento guanya amb ‘Casa Linda’ els Premis Min al millor disc de rock i al millor disc de l’any

torroella / figueres
guardó

Raimon rebrà el Premi Prat de la Riba 2024 de l'IEC la diada de Sant Jordi

barcelona
Cultura

Mor Feliu Trujillo, prestigiós ceramista artístic d’Esparreguera

TEATRE

Gorina trasllada a ‘Ifigènia’ el dolor de totes les dones sacrificades

BARCELONA