Llibres

Mediterràniament

Una conversa a l’entorn del paisatge de la Mediterrània enceta la versió olotina del Festival Mot, on posteriorment intervé l’escriptor sard Marcello Fois

Piera i Pujol van exposar la seva particular arquitectura del paisatge de la Mediterrània

Trobada literària quant a la manera de construir el paisatge de la Mediterrània des del punt de vista literari a la primera conversa del Festival Mot, a El Torín d’Olot. A proposta de Cristina Masanés, els escriptors Josep Piera i Adrià Pujol van exposar la seva particular arquitectura. Piera va dir que concep el paisatge com un gran diccionari de mots sentits i viscuts. L’escriptor del País Valencià va detallar que prèviament va descobrir que la llengua literària era “la llengua de casa”, la que li “brolla de forma natural”. I que, al seu primer viatge a Grècia, va prendre consciència que aquell paisatge mitificat no li era exòtic i va concloure que un paisatge perquè sigui universal ha de ser mitificat.

Per contra, Adrià Pujol va defensar que, en el seu cas, el procés és a la inversa. Agafant de la moderadora el fil de l’afirmació de Joan Fuster que un tant per cent molt elevat dels paisatges de la literatura catalana són empordanesos, Pujol va explicar que ell ha de desconstruir aquest paisatge per crear el seu propi. “Hem hagut d’aprendre a parlar del paisatge i no demanar perdó”, va indicar. I va sentenciar: “Hem de desmuntar el mite, tot homenatjant-lo.”

En la segona conversa, l’escriptor sard Marcello Fois va desgranar els secrets de la seva creació literària, que beu de les llegendes i del paisatge i les cultures de la Mediterrània. La conversa, en aquest cas, va ser conduïda pel seu editor, Daniel Álvarez Prendres.

Viatjant al món clàssic amb la consellera Vilallonga i Cor de Teatre

El Festival Mot continuarà avui a El Torín amb la conversa Obrir els ulls a la Mediterrània (18 h) entre l’escriptor i periodista libanès d’origen palestí Mazen Maarouf, autor d’Acudits per a milicians (Navona), i la poeta, narradora i articulista Míriam Cano. Tot seguit hi haurà una altra conversa, entre les escriptores María Belmonte i Susanna Rafart i el periodista cultural David Guzman (20 h), i tancarà la jornada d’avui Sardenya, entre tradició i modernitat (22 h), un diàleg entre l’escriptora sarda Michela Murgia i el poeta i traductor Joan-Elies Adell, bon coneixedor de la realitat i la cultura sardes. Demà al migdia tindrà lloc el Ver-mot al bar Líquid, amb Margarida Castells, Josep Piera, Jaume Pont i el comissari del Mot 2019, Manuel Forcano. A la tarda, la italiana Andrea Marcolongo (La lengua de los dioses) conversarà amb Mariàngela Vilallonga, com a gran especialista en el món clàssic, no com a flamant consellera de Cultura (18 h). Tot seguit (20 h) l’escriptor romanès Mircea Cartarescu i Xavier Montoliu Pauli, que ha traduït la seva obra, protagonitzaran l’última conversa. Diumenge, Cor de Teatre representarà Troia al Principal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia