Llibres

Una gran collita

Els Crítica Serra d’Or premien Sergi Pàmies, Melcior Comes, Sebastià Alzamora i Ingrid Guardiola

Agustí Pons va rebre el premi de biografies per la que va fer de Maria Aurèlia Capmany

Els premis Crítica Serra d’Or van guardonar ahir alguns dels talents més destacats de les últimes generacions, amb llibre publicat el 2018, com és el cas de Melcior Comes, Sebastià Alzamora, Sergi Pàmies, Ingrid Guardiola i Aina Bestard, entre d’altres.

En un acte celebrat a l’Espai Endesa de Barcelona, van tenir un reconeixement les obres teatrals Herència abandonada, de Lara Díez Quintanilla, i Siempre a la verita tuya, de Manuel Veiga. Les infantils i juvenils Un pèl a la sopa (Àlex Nogués) i La maleta (Núria Parera) van rebre la Serreta d’Or. Van ser els acompanyants d’una selecció important, que van coincidir la temporada passada: Sobre la terra impura (Proa), de Melcior Comes, guardonada amb el premi Crítica Serra d’Or de novel·la; La netedat (Proa), de Sebastià Alzamora, ha rebut el de poesia; Sergi Pàmies, amb L’art de portar gavardina (Quaderns Crema), el de narrativa; Ingrid Guardiola, el d’assaig per L’ull i la navalla (Arcàdia); Esther Tallada, el de traducció per Llum d’agost de William Faulkner (Edicions de 1984); i Agustí Pons, el de biografia per Maria Aurèlia Capmany, l’època d’una dona (Meteora).

En recerca, Xevi Camprubí va obtenir el d’humanitats per l’obra L’impressor Rafael Figueró (1642-1726) i la premsa a la Catalunya del seu temps (Fundació Noguera). Atles dels núvols de l’Observatori Fabra (Reial Acadèmica de Ciències i Arts de Barcelona, RACAB), de Javier Martín-Vide i Alfons Puertas, va guanyar el de recerca dedicat a altres ciències. I Katalanische und Okzitanische Renaissance. Ein Vergleich Von 1800 Bis Heute (De Gruyter), de Georg Kremnitz, va rebre el de catalanística.

El pare Josep Massot Muntaner, director de la revista Serra d’Or, va mostrar la seva preocupació “per la situació política del nostre país, amb els seus exiliats i els seus presos polítics, i amb l’espasa de Dàmocles d’una repressió brutal i completament injustificada, contra la qual ens hem manifestat públicament de moltes maneres, d’acord amb el nostre compromís de sempre amb els Drets Humans i els Drets dels Pobles”. També va evocar les persones estimades i relacionades amb Serra d’Or que han mort en el darrer any, com és el cas de la historiadora Eva Serra –membre, durant algun temps, del consell de redacció de la revista–, de l’historiador de l’art Joaquim Garriga –company del P. Massot a la secció històrico-arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans–, dels monjos de Montserrat Alexandre Olivar i Lluís Duch, i del poeta Lluís Alpera. També va parlar del funcionament: “A empentes i rodolons Serra d’Or celebrarà el seixantè aniversari del començament de la seva segona etapa”, i ha cerciorat que els premis “demostren la vitalitat de la nostra cultura i la nostra tossuderia a continuar sent el que som”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia