Llibres

Memòria de guerra i escola

El 2008 es va publicar Amb ulls de nena (Ara Llibres), dietari d’infantesa, en plena Guerra Civil, d’Encarnació Martorell. Va tenir molt d’èxit i fins i tot se’n va rodar un documental i se’n va fer una obra de teatre, Subterrànies.

L’editorial Dstoria ara publica La nena del no a la guerra. Dietari, cròniques escolars i redaccions de classe, també de Martorell i també a cura de Salvador Domènech.

Sobre aquesta edició, prologada per la historiadora Queralt Solé –filla de Josep Maria Solé i Sabaté–, Domènech comenta que “és un llibre diferent”: “Inclou els 117 relats del Dietari, però tota la resta és nova: les Cròniques escolars durant la Guerra Civil, redaccions de classe sobre la temàtica de la guerra, qüestions personals i familiars de l’Encarnació, la política pedagògica republicana del Patronat Escolar, els refugiats...”

Tot el material, Martorell el tenia guardat en un armari de casa seva, i de mica en mica s’ha anat publicant de la mà de Domènech, com a coautor: Amb ulls de nena (2008), Cartes d’amor i de dol (2010) i Mestres i alumnes de la República (2013). “L’objectiu d’aquest darrer llibre és sumar-se a l’obra completa d’Encarnació Martorell que tracta el tema de la guerra, directament o indirecta”, comenta Domènech, que rebutja l’apel·latiu de l’Anna Frank catalana “perquè oculta la veritable autora”.

“És la primera adolescent que deixa constància escrita del seu antifeixisme, aixecant la bandera del No a la guerra, a qualsevol guerra. A més, els seus escrits corprenedors no deixen de ser un cant a la pau, a l’amor i a la justícia universals.”

Un llibre de temàtica transversal, per a tothom, que es mereix ser de lectura recomanada als centres educatius, com ja ho va ser Amb ulls de nena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia