Cinema

Natura, dones i política, al Docs Barcelona

El festival projecta des de dimecres a Barcelona una quarantena de documentals provinents de 23 països

Ja fa 22 anys que el Docs Barcelona Festival pren el pols al món a través de documentals cinematogràfics, i ho tornarà a fer entre els pròxims 15 i 25 de maig amb 43 pel·lícules provinents de 23 països que parlen de diversos temes: natura, dones que lluiten, política, ciutats... La “festa dels documentals”, com l’anomena el director del festival, Joan Gonzàlez, tindrà aquesta edició “el protagonisme d’habitants no humans del planeta”. És el cas de la pel·lícula inaugural, Aquarela (sobre l’aigua), del prestigiós documentalista rus Victor Kossakovsky; The ancient woods (un bosc mil·lenari); Los reyes (dos gossos de Santiago de Chile), Ojo Guareña (una cova)...

“La natura és un dels eixos de la programació –comenta Joan Gonzàlez–. Un altre eix són les dones que lluiten, que són protagonistes de diversos documentals. La meitat de pel·lícules han estat dirigides per dones. I també són protagonistes la política i la ciutat.” Destaca entre els films de temàtica política Avec un sourire, la revolution!, primer documental de cinema sobre el procés vist des de l’exterior, amb la mirada del cineasta quebequès Alexandre Chartrand.

Públic i professionals

El Docs Barcelona té un públic nombrós (26.000 espectadors l’any passat), i també s’ha consolidat com una plataforma professional del gènere: s’acompanyen projectes, es posen en contacte creadors i productors, hi participen plataformes com Netflix, HBO o Movistar... Miquel Curanta, director de l’ICEC, destaca que és “un festival de referència del sud d’Europa”, que des del departament de Cultura es considera “estratègic”.

La programació d’enguany no desmereix la línia ascendent de les darreres edicions del Docs. Emir Kusturica tanca el festival el 25 de maig amb un retrat de Pepe Mugica, El Pepe, una vida suprema, en una sessió en què es lliuraran els deu premis que atorga el festival, triats per cinc jurats diferents. Avui s’inaugura amb Aquarela, de Victor Kossakovsky. “És l’Stanley Kubrick del documental, ha fet una pel·lícula sobre l’aigua, ja sigui sòlida, líquida o vaporosa, i com sempre, ha fet una obra mestra”, comenta orgullós Joan Gonzàlez. La pel·lícula es projectarà a la sala gran de l’Aribau. Les cinc sales dels Aribau concentraran la major part de la programació, després del tancament de l’Aribau Club el juliol passat. També es fan projeccions al teatre i l’auditori del CCCB, i a espais en dotze ciutats de la demarcació de Barcelona, que acolliran una petita selecció del Docs.

Collita catalana

La 22a edició inclou moltes produccions catalanes, sovint promogudes pel Docs. S’hi podrà veure Operació Globus, d’Ariadna Seuba, sobre una volta al món; City for sale, de Laura Álvarez, sobre la gentrificació a Barcelona; Ángel Pavlovsky, documental d’Albert de la Torre sobre aquest artista que fa anys que és retirat; Beirut, la vie en rose, d’Èric Motjer: Me llamo violeta, sobre el tema dels transgèneres.... La tendència a l’alça de les docusèries queda reflectida amb l’estrena d’El caso Alcàsser, i el Docs acull diversos films premiats en grans festivals: Honeyland, premiat a Sundance, Cahada (SXSW), Los reyes (IDFA), What Walaa Wants (Hot Docs)...El Docs també acollirà masterclasses de Victor Kossakovsky, Jorge Magaz (sobre la banda sonora dels documentals) i l’equip de Sense ficció, de TV3. També hi haurà taules rodones, tallers per a professionals, un mercat de finançament i desenvolupament de projectes, entre altres activitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda