Llibres

Per exercitar el ‘coco’ de manera lúdica

Apareix la revista infantil trimestral ‘Cocoter’, totalment il·lustrada, que combina els coneixements amb la literatura i els passatemps

“La idea és que sigui una revista atemporal, que serveixi com a text de consulta escolar”

Maria Bertran va estudiar fotografia i “una mica d’humanitats”. Ha treballat deu anys en el sector editorial, en concret a Baula. Un dia es va somiar a l’ombra d’un cocoter, relaxada, fullejant una revista infantil de qualitat, amb continguts monogràfics dedicats als coneixements científics i socials, totalment il·lustrada, amb contes, poemes, reportatges, passatemps i recomanacions de llibres, tots relacionats amb el tema central. Quan es va despertar va buscar la revista i, en no trobar-la al mercat català, va decidir crear-la.

Ella no ho explica així, però podria ser una versió onírica del naixement de Cocoter. La revista per a nens i nenes que ho volen saber tot! “Està pensada per a lectors de 7 o 8 anys, lectors que comencen a ser autònoms”, comenta Maria Bertran.

Després de dos anys de treballar en el projecte pràcticament en solitari i de demanar un crèdit, l’hivern passat va sortir el primer número, en aquest cas dedicat a Oceans i tot allò que amaguen. “La idea és publicar un número cada canvi d’estació. Els continguts seran monogràfics. El primer van ser els oceans, en el segon, que ja està al carrer, el tema és La Lluna i els 50 anys de l’Apollo 11, i el d’estiu està dedicat als romans.”

Cocoter són 56 pàgines impreses en paper gruixut i es ven a llibreries de tot Catalunya a 7,95 euros. “A les llibreries, quan els dius que és una revista et diuen que no la volen, però quan la toquen i la fullegen de seguida s’adonen que és una altra cosa i els agrada”, detalla Bertran, sense poder amagar un somriure de satisfacció.

Hi ha subscripcions per a la versió online i també per a escoles. “La idea del concepte és que sigui una revista atemporal, que serveixi com a text de consulta sobre el tema del monogràfic i que es pugui col·leccionar.” De moment, tret d’uns poemes de Joana Raspall, tots els textos són seus però, si el projecte funciona, vol comptar amb nous col·laboradors. Són seus els textos, el concepte, la maquetació, la distribució..., de fet tot menys “el disseny, el van fer Dandèlia; el meu company, Xavi Gil, dona un cop de mà en la part del web, www.cocoter.cat, i tots els il·lustradors, entre 9 i 10 per número, són externs”, amb noms com ara Bié, Mariona Tolosa, Laufer, Marina Martín...

“A França i Anglaterra, si més no, hi ha publicacions similars, però aquí no. Hi ha les revistes de sempre, com Cavall Fort i El Tatano, grans referents, però són una altra cosa, són més d’entreteniment, no tant de coneixements”, afirma Bertran.

El nom té un sentit. “Vaig triar Cocoter perquè m’agrada la cacofonia que provoca, per jugar amb el concepte coco com a sinònim de ment que pensa i perquè sota d’un cocoter la vida és com més serena.” Tot i que de serena no ho és gaire, la seva. “Dedico tot el dia a la revista, però també miro de guanyar alguna cosa fent feinetes... A més tinc dos fills, la Rita de set anys i el Marçal de cinc; em serveixen una mica de conillets d’índies per als continguts.”

‘Quin embolic!’ recull textos amb un fons d’humor

Eumo Editorial ha publicat el llibre Quin embolic!, que recull textos variats, com ara contes rimats, cançons, poemes, embarbussaments i endevinalles d’autors actuals, d’altres de més antics i, també, de la cultura popular catalana.

Els textos –il·lustrats per Morad Abselam– estan triats pel sentit de l’humor que contenen i desprenen, perquè conviden a ser llegits en veu alta i, sobretot, per la riquesa de llenguatge que aporten de cara als més petits.

Les editores han estat Vanesa Amat, M. Carme Bernal i Isabel Muntañá, expertes en literatura infantil i juvenil que combinen la pràctica docent amb la creació i adaptació de textos per a primers lectors. Són també les editores de Plouen poemes!

El llibre està dividit en sis apartats: Què t’emboliques ara! (Animals); Com més són, més s’emboliquen! (Gent, oficis i vida quotidiana); Embolica que fa fort! (Natura i univers); M’has ben embolicat! (Cuina i aliments); Embolica la troca! (Món de la infància: escola, jocs i cançons); Tu em vols embolicar! (Comptar).

Les editores afirmen que “l’objectiu d’aquest recull és oferir als infants un conjunt de textos literaris variats per provocar un somriure i les ganes de passar-s’ho bé amb la literatura”. Amb la companyia d’algun adult (pares, mestres, avis...) que doni suport a la lectura, això serà bufar i fer ampolles, sense embolics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú
TEATRE

El Poliorama reivindica Gómez de la Serna i Valle-Inclán amb un cabaret

BARCELONA