Cinema

Pont a Llatinoamèrica

La Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya celebra 25 anys triplicant la programació. Lleida acollirà 81 produccions de 20 països, entre el 6 i el 13 de juny

“El cinema llatinoamericà guanya ara a festivals com ara Canes i Berlín”, diu el director

Una programació que triplica l’oferta respecte als anys anteriors i premis honorífics a Lola Dueñas, el director de fotografia José Luis Alcaine i Josep Maria Pou són el més destacat de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, que celebra 25 anys, a partir de demà passat, a Lleida. Juan Ferrer, director de la mostra, destaca els motius que fan especial aquesta 25a edició, que es fa entre el 6 i el 13 de juny: “Hem canviat de dates [es feia a l’abril], hem intentat obrir espais, hi haurà cinema a l’aire lliure, concerts, activitats infantils... Es podrà gaudir de molt cinema durant una setmana, perquè hi ha moltíssimes produccions. Serà una gran festa del cinema.”

Camino sinuoso, dirigida per Juan Pablo Kolodziej i protagonitzada per Juana Viale, Arturo Puig i Geraldine Chaplin, inaugura, dijous, la Mostra de Lleida. “És una de les cinc estrenes a Europa que acull el festival”, destaca Juan Ferrer. Serà la primera de les 81 produccions de 20 països d’Amèrica Llatina que es podran veure en la mostra, 31 en les seccions oficials, entre llargmetratges de ficció (13), documentals (8) i curtmetratges (10), i 50 títols en les sessions especials (en les seccions Terror Llatí, Festival Segona Oportunitat...). “Les 81 produccions de la mostra són d’un cinema arriscat, amb noves mirades, noves visions cinematogràfiques. El cinema llatinoamericà està contínuament en moviment, no para”, comenta Juan Ferrer, que destaca també que “hi haurà els premis d’honor, masterclass, jornades professionals... en una mostra que està molt atapeïda”.

Selecció potent

El director prefereix no destacar títols concrets: “Hem vist moltíssimes pel·lícules de ficció, centenars de documentals i més de mil curtmetratges, i el que hem seleccionat és el que ens sembla que dona una panoràmica interessant de tot el que és l’última producció llatinoamericana. Hi ha pel·lícules més experimentals, més arriscades, òperes primes, realitzadors joves i d’altres de més consagrats...” El que sí remarca és la presència femenina:“Hi ha 22 produccions dirigides per dones, i això ens alegra molt, perquè la mostra ha tingut la intenció des de sempre d’equiparar homes i dones.”

La Mostra de Lleida va néixer el 1995 en un moment clau del cinema llatinoamericà. “La primera pel·lícula que es va projectar en la primera edició va ser Cronos, de Guillermo del Toro –recorda Juan Ferrer–, i després van venir Nueve reinas, Amores perros...

Triomf a certàmens

Juan Ferrer creu que de films molt bons “n’hi ha hagut sempre, el que passa és que, d’un temps ençà, el cinema llatinoamericà guanya els festivals, com ara Canes i Berlín”. “Es fa un cinema molt important en països com ara l’Argentina, el Brasil i Mèxic. Parlem de cinema llatinoamericà com si fos un país i en realitat en són molts.”Pel que fa als convidats, Lola Dueñas i José Luis Alcaine rebran el premi d’honor, i Josep maria Pou rebrà el premi Jordi Dauder. “Lola Dueñas ja té dos Goya i ha fet quatre pel·lícules amb Pedro Almodóvar, és una actriu important des de Mar adentro –comenta Juan Ferrer–. I José Luis Alcaine és un dels grans directors de fotografia que hi ha a Europa, ha treballat a El sur, Viaje a ninguna parte, Amantes, les pel·lícules de Pedro Almodóvar... Per a nosaltres és un orgull donar-li el premi d’honor.” Alcaine farà una masterclass comentant la fotografia de la seva última pel·lícula, Dolor y gloria. L’actor Josep Maria Pou rebrà el premi Jordi Dauder, que va estar molt vinculat a la mostra i en va ser el director adjunt durant 15 anysJuan Ferrer ha comentat també a aquest diari que esperen augmentar el públic: “Quasi hem triplicat la programació, i l’expectativa òbviament és que vingui més públic que l’any passat, que vam tenir entre tretze i catorze mil espectadors. La mostra forma part del calendari cultural de la ciutat i cada vegada ve més gent de fora.”

Galacticat porta cinema de terror a Ponent

La Mostra de Lleida no és l’únic festival dels propers dies a la Terra Ferma. Tàrrega acollirà, del 7 al 9 de juny, la 6a edició del Galacticat Mostra de Cinema Fantàstic i de Terror de Ponent, que programarà 118 pel·lícules, de què 9 són estrenes (una d’internacional, 2 de catalanes i 6 d’espanyoles). Impulsat per l’associació Galacticat i el Circuit Urgellenc, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tàrrega, el Galacticat projectarà 20 llargmetratges, 80 curtmetratges i 18 curts més fets per 2.500 alumnes en el projecte pedagògic Galacticurs. En total, la mostra oferirà més de 50 hores de cinema (30 hores de llargs i 20 de curts). El tret de sortida del Galacticat serà el proper divendres, amb l’estrena a Catalunya de The hole in the ground, de l’irlandès Lee Cronin, que va tenir la première mundial a Sundance i arriba als cinemes el 28 de juny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Collboni esquiva reunir-se amb els impulsors de la campanya Salvem el Museu del Disseny

barcelona
Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú