Música

Walter Benjamin a Vic

Un espectacle de Juliane Heinemann inspirat en el filòsof alemany obrirà el 31è Mercat de Música Viva, amb estrenes de Mazoni, Ferran Palau i Lagartija Nick

Una setantena d’artistes actuaran als nou escenaris de la fira del 18 al 21 de setembre

L’espectacle amb el qual la berlinesa, catalana d’adopció, Juliane Heinemann va guanyar l’any passat el premi Puig-Porret L’últim camí de Walter Benjamin, obrirà el 18 de setembre la 31a edició del Mercat de Música Viva de Vic. Acompanyada per Marcel·lí Bayer, Jordi Matas, Marko Lohikari i Oriol Roca, quatre referents de les músiques improvisades d’ara a Catalunya, Heinemann divulgarà la figura del filòsof alemany, de qui es compleix el 80è aniversari de la mort, per mitjà de la música electrònica i poemes d’autors com ara Màrius Torres, Antonio Machado i Rainer Maria Rilke.

Heinemann serà la primera d’una setantena d’artistes que, fins al 21 de setembre, passaran pels nou escenaris del Mercat, que ahir va revelar tots els detalls de la 31a edició amb la satisfacció d’haver batut rècords quant a impacte econòmic (la fira, l’any 2017, va fer generar a la indústria musical 4,7 milions d’euros, segons un estudi de la UOC) i amb la convicció, segons exposava el seu director artístic, Marc Lloret, de poder fer conviure “les necessitats de compra i venda” dels professionals que s’hi acrediten amb una programació amb “personalitat i esperit crític”.

Entre les estrenes més destacables hi ha les dels nous discos de Mazoni (amb una proposta netament rockera), Lagartija Nick (amb un homenatge a les ciutats bombardejades per la guerra) i Ferran Palau (presentant-hi Kevin, el seu quart disc al marge d’Anímic). El pressupost del Mercat, assumit en el seu gruix pel Departament de Cultura i l’Ajuntament de Vic, és de 821.900 euros.

‘Accent portuguès’ amb Lina i Refree... i ‘trap’

Portugal serà el país en què les jornades professionals que s’organitzen al Mercat dedicaran més atenció. Sota un paraigua anomenat Accent portuguès, Raül Refree presentarà la seva col·laboració amb la portuguesa Lina, una gran estudiosa de l’obra d’Amalia Rodrigues, a qui el productor barceloní va descobrir en un club de fado, i Jorge Da Rocha, portuguès establert a Barcelona, destaparà les cançons d’un nou disc anomenat Blau.

Hi ha molts altres músics, però, que han triat Vic per estrenar els seus projectes. És el cas de Gertrudis, amb cançons noves després d’haver-se fet un tip d’actuar en festes majors, o el menorquí Marco Mezquida, en format piano solo. Nico Roig, A Contra Blues, Carla, The Sick Boys, Espaldamaceta, Da Souza, Joan Masdéu, Javier Ruibal, Maria Rodés i El Diluvi són altres dels plats de la 31a edició, que tindrà Joan Garriga, The Crab Apples, El Petit de Cal Eril i Dorian com a protagonistes dels concerts a la Plaça, i que presentarà propostes tan heterodoxes com les de Sonakay, un grup de gitanos bascos que canten flamenc en euskara. Les actuacions, finalment, de Lildami, ídol del trap català, i la cantàbrica Deva posaran en relleu l’encara tímida però significativa obertura del Mercat a les noves músiques urbanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA