Llibres

Bicicletes per a Moshi

La banyolina Alba Pau ha editat el conte solidari ‘Moshi’, que narra la seva odissea per portar bicicletes a l’Àfrica

Meritxell Rius i Paquita Marí són les autores del llibre, destinat a la lluita contra el càncer infantil

“Tot aquest projecte és envoltat de casualitats gairebé màgiques que han interconnectat desitjos i somnis”, explica l’escriptora i professora eivissenca Meritxell Rius Montcusí, autora del conte solidari Moshi : un projecte inspirat, impulsat i editat per la banyolina Alba Pau, que va anar de molt jove a Eivissa, on és propietària del restaurant Can Pau . Pau va recollir cap a 600 bicicletes usades per tot Eivissa i Formentera per enviar-les a un orfenat de la ciutat tanzana de Moshi. Després de passar pel mecànic, en van quedar vora 300 bicicletes que ella mateixa va embarcar per portar-les a Tanzània, però un cop allà el camió que les transportava no podia arribar fins a Moshi perquè es va trobar amb la gran migració anual d’elefants, que tallava l’accés a la ciutat. El problema era que el contenidor on es transportaven les bicis havia de tornar en el mateix vaixell en el qual havia arribat a Tanzània, o en cas contrari Pau i l’ONG Proyecto Juntos estarien obligats a quedar-se el contenidor i pagar-lo. “L’Alba va fer la promesa que, si les bicis arribaven a Moshi, ella en faria un llibre per donar suport als afectats pel càncer infantil.” Les bicis van arribar a la seva destinació i aquí tenim el llibre resultant de la promesa: Moshi, un conte que explica justament aquesta odissea humanitària africana. Escrit per Meritxell Rius –aquest és el seu quart conte infantil– i il·lustrat per Paquita Marí, Moshi ha començat amb un tiratge de 3.000 exemplars, en català i en castellà, que s’han distribuït sobretot a les llibreries de les Balears i també a L’Altell de Banyoles, a la 22 i a Les Voltes de Girona, i en el web jugarijugar.com . Fins ara s’han recaptat aproximadament 10.000 euros per ajudar els nens amb càncer d’Eivissa i Formentera i les seves famílies, que s’han de traslladar a Mallorca per continuar els seus tractaments. Alba Pau està coordinada en aquesta tasca solidària amb el doctor Bartomeu Bonet, cap de pediatria de l’hospital Can Misses, d’Eivissa.

Parlàvem al principi de casualitats gairebé màgiques. Rius recorda que, abans que Alba Pau decidís portar endavant la seva recol·lecta de bicicletes per les Pitiüses, el fundador de Proyecto Juntos, Carlos Ramón, havia estat a l’orfenat de Moshi i va demanar als nens i a les nenes que dibuixessin quina seria la seva joguina més desitjada. “Tots menys una nena van dibuixar bicicletes”, recorda Rius. De retorn a Eivissa, Ramón i Pau van parlar de possibles projectes de col·laboració amb Moshi. “I per què no els enviem bicicletes?”, li va dir ella, sense conèixer prèviament el gran desig col·lectiu que li havien transmès a ell els orfes de Moshi. No acaben aquí les casualitats que emocionen Rius quan les explica: abans que Pau li proposés, ara fa un any, que participés en aquest projecte, ella havia comentat a Paquita Marí –amb la qual ja havia col·laborat, per exemple, a La gallina Angelina se’n va a Vila– que li agradaria “fer un conte solidari per als nens amb càncer”. Tota aquesta màgia s’ha transmès a Moshi, un llibre que al setembre presentarà a Madrid l’escriptora Carmen Posadas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona