Música

Crònica

Sónar

‘Reggaeton’ contra el poder

Bad Bunny, una de les grans estrelles del reggaeton, havia interromput el seu periple europeu per ser, dimecres passat, juntament amb Daddy Yankee i Ricky Martin, en una multitudinària marxa a San Juan de Puerto Rico per exigir la dimissió del governador, Ricardo Rosselló, a la corda fluixa d’ençà que fa alguns dies se li va destapar una àmplia varietat de comentaris homòfobs i masclistes en un xat. “Faré una pausa en la meva carrera, no tinc el cor ni el cap per fer musica”, havia revelat feia uns quants dies el cantant. “No podem girar l’esquena al poble.”

Davant tal escenari és normal que, en veure dissabte entrar a l’escenari del Sónar un tipus amb ulleres de sol i la cara tapada com un apicultor, sorgissin dubtes al voltant de si aquell personatge era realment Bad Bunny o un impostor. Les primeres rimes, però, van fer bona la primera hipòtesi, confirmada del tot quan, cap al final del xou, l’autoanomenat “conejo malo” es va treure del màscara i, davant la bandera de Puerto Rico projectada a la pantalla, va reclamar allò que molts dels seus fans, mitjançant pancartes, ja havien estat fent durant tot el concert: la “renuncia” de “Ricky”. “Ricky renuncia, Ricky renuncia”, va cantar Bad Bunny amb nombrosos latinos de l’audiència, en una demostració que el reggaeton –per què no?– pot ser també una eina per fer tombar governs. En una hora de concert, compartit amb quatre ballarines, canonades de fum i serpentines, Bad Bunny va extasiar el seu públic amb èxits com Estamos bien, Soy peor i Mia. Un triomf.

El Sónar, aquella mateixa nit, i també amb l’actuació ahir al Grec de la Matthew Herbert Brexit Big Band, va tancar la seva 26a edició, en la qual ha perdut 21.000 espectadors per la gestió de la vaga de riggers i la fira tèxtil que va obligar el festival a fer-se el juliol en lloc de les tradicionals dates de juny, Caldria estudiar, però, si la cancel·lació del concert d’A$ap Rocky (un preu habitual a pagar, com bé sap el Primavera Sound, quan jugues a la lliga de les sempre imprevisibles estrelles de rap) o la pèrdua de referents en el cartell per al públic més veterà del Sónar hi haurà tingut també res a veure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú
TEATRE

El Poliorama reivindica Gómez de la Serna i Valle-Inclán amb un cabaret

BARCELONA